Mjölby kommun, länk till startsidan

Vanliga frågor och svar om gymnasievalet

Det finns många frågor inför att söka till gymnasiet, här är de vanligaste frågorna samlade. Om du har en fråga som inte finns med här är du varmt välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Två elever står i en fordonsverkstad och plockar med verktyg.

Öppet hus lördag 3 februari

Under öppet hus får du möjlighet att besöka våra program. Träffa lärare och elever, få mer info om de program som just du är intresserad av. Du får också se våra klassrum och salar.

Datum: Lördag 3 februari
Tid: klockan 10-14
Plats: Dackeskolan och Kungshögaskolan

Vanliga frågor och svar

Det är viktigt att du väljer det program som du känner är rätt för just dig. Kompisarna finns kvar att hänga med på fritiden, dessutom är gymnasiet ett perfekt tillfälle att träffa nya vänner.

 

Om du behöver råd och stöd i ditt gymnasieval, kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Det är viktigt att du väljer ett program som passar dig, dina intressen och framtidsplaner. En del yrkesprogram kräver höga meritvärden för att komma in och det behövs bra betyg för att få plats på utbildningen.


Om du väljer ett yrkesprogram har du alltid möjlighet att studera vidare på en eftergymnasial utbildning, men du har även möjlighet att börja jobba direkt efter gymnasiet utan att behöva fortsätta plugga. Yrkesprogrammen innehåller alltid minst 15 veckors praktik. Det ska öka dina chanser att få jobb direkt efter studenten. Många som går yrkesprogram på gymnasiet startar även egna företag.


Yrkesprogrammen ger grundläggande högskolebehörighet, oavsett vilken utbildning du väljer. Dessutom kan du välja att läsa till fler kurser för att öka din behörighet. Det finns även andra typer av eftergymnasiala studier som inte kräver högskolebehörighet.


Yrkesprogram på Dackeskolan och Kungshögaskolan:

Du har juridisk rätt att själv bestämma vilket program du ska gå på gymnasiet. Det är såklart bra om du och dina föräldrar kan diskutera saken tillsammans och du kan lyssna på deras råd men i slutändan är det ditt beslut.

 

Prata gärna med fler vuxna runt om dig, det kan till exempel vara familjemedlemmar, lärare eller studie- och yrkesvägledaren.

Olika program har olika höga antagningspoäng beroende på hur många som söker och hur högt betyg de som söker har.

 

För att vara behörig till yrkesprogrammen krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och fem andra valfria ämnen. Totalt godkänt i åtta ämnen.

 

För att vara behörig till gymnasiets högskoleförberedande program krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och nio ytterligare ämnen. Vilka nio ämnen du behöver ha godkänt i beror på vilken utbildning du vill söka. Totalt godkänt i tolv ämnen.

 

Så räknar du ut ditt meritvärde
Ditt meritvärde är summan av dina 16 bästa betyg från grundskolan. För att räkna ut ditt meritvärde summerar du värdet av de 16 bästa ämnesbetyg du har och lägger till moderna språk som språkval om du har läst det (det blir i så fall 17 betyg). Det är möjligt att få upp till 340 meritpoäng.


Betygsvärdena:
A = 20
B = 17,5
C = 15
D = 12,5
E = 10
F = 0


Gynasiekoll.se - räkna ut meritvärde Länk till annan webbplats.

Vi förstår att valet av gymnasieskola känns viktigt. Det viktigaste för dig är att du funderar på vilket gymnasieprogram du vill gå.

 

Dackeskolan har inriktning mot yrkesförberedande program och Kungshögaskolan har både högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Ditt val av gymnasieprogram avgör därför vilken skola du kommer gå på.

 

Ett bra sätt att få en känsla för hur en utbildning och skola känns är att besöka öppet hus. Då får du träffa oss som jobbar på skolan, besöka olika program och titta på skolans lokaler.

 

Öppet hus
Lördag 3 februari, klockan 10-14
Dackeskolan och Kungshögaskolan

Olika program har olika höga antagningspoäng beroende på hur många som söker och hur högt betyg de som söker har.

 

För att vara behörig till gymnasiets högskoleförberedande program krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och nio ytterligare ämnen. Vilka nio ämnen du behöver ha godkänt i beror på vilken utbildning du vill söka. Totalt godkänt i tolv ämnen, vilket innebär ett meritvärde på minst 120 poäng.

 

För att vara behörig till yrkesprogrammen krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och fem andra valfria ämnen. Totalt godkänt i åtta ämnen, vilket innebär ett meritvärde på minst 80 poäng.

När du väljer ett gymnasieprogram är det viktigt att du vet vilka olika utbildningar som finns att välja mellan. Fundera gärna på vilken utbildning som skulle kunna passa dig utifrån dina personliga egenskaper och intressen.


Alla program på Mjölby gymnaiseskolor:

Av studie- och yrkesvägledaren på din skola kan du få stöd i hur du kan tänka om ditt gymnasieval.

Det beror helt på vilket program du väljer.


Väldigt förenklat kan man säga att ett yrkesprogram leder till ett yrke, det innebär att du kan jobba direkt efter gymnasiet inom det som du utbildat dig till. Om du väljer ett yrkesprogram får du också grundläggande högskolebehörighet. Dessutom kan du välja att läsa till fler kurser för att öka din behörighet.


På ett högskoleförberedande program får du däremot grundkunskaper för att kunna studera vidare. Efter ett högskoleförberedande program får du vanligtvis ingen yrkestitel utan det krävs att du läser vidare på högskola eller universitet.


Alla program på Mjölby gymnaiseskolor:

Du måste inte veta vad du vill jobba med i framtiden redan nu.

 

När du väljer ett gymnasieprogram är det viktigt att du vet vilka olika utbildningar som finns att välja mellan. Fundera gärna på vilken utbildning som skulle kunna passa dig utifrån dina personliga egenskaper och intressen.

 

Ta gärna kontakt med studie- och yrkesvägledaren på din skola för att få guidning i hur du kan tänka kring valet av gymnasieprogram.

Att plugga på gymnasiet är inte som att gå på högstadiet. Här finns möjligheten att välja ett program med kurser som du tror skulle kunna vara roligt att läsa. Fundera på om det finns något ämne eller intresse som du tycker är extra spännande eller kul.

 

Som elev på Dackeskolan och Kungshögakolan har du möjlighet att följa en speciell profil, oavsett vilket program du väljer. Du kan alltså träna padel, ishockey, fotboll eller ridsport och få betyg i det du antagligen gillar mest av allt.

 

För att få hjälp i att hitta ett program som skulle passa för dig eller höra mer om valbara kurser som kan motivera dig extra, ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

I januari får du inloggningsuppgifter till gymnasiestudera.se Länk till annan webbplats. hemskickade och det är även där du gör din ansökan.


Sista ansökningsdagen är 15 februari 2024.


15 april kommer det preliminära antagningsbeskedet, det visar hur du ligger till utifrån höstterminens betyg. Men det preliminära antagningsbeskedet är ingen garanti för att du kommit in utan endast en hint om hur du ligger till.


Efter det preliminära antagningsbeskedet kommer en omvalsperiod där du har möjlighet att ändra ditt val. Omvalsperioden pågår fram till 3 maj.

Den 1 juli får du ditt slutgiltiga besked.


Val och antagning till gymnasiet

I april kommer det preliminära antagningsbeskedet, det visar hur du ligger till utifrån höstterminens betyg. Men det preliminära antagningsbeskedet är ingen garanti för att du kommit in utan endast en hint om hur du ligger till.

 

Efter det preliminära antagningsbeskedet kommer en omvalsperiod där du har möjlighet att ändra ditt val.

 

Den 1 juli får du ditt slutgiltiga besked.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?