Mjölby kommun, länk till startsidan

Är du förberedd?

Skulle du klara dig en vecka utan samhällets hjälp vid till exempel ett strömavbrott?

En låda, märkt "krislåda" med mat i.

Det finns mycket du som privatperson kan göra för att hantera en samhällskris.

Du ska ha beredskap för en vecka, helst längre om du kan. Det är alltid bra att ha en krislåda hemma, så har du en grundberedskap oavsett vad som händer. Krislådans innehåll får du såklart anpassa efter dina behov, men till exempel torrvaror, potatis, kål, morötter och ägg i skafferiet, vattenflaskor eller dunkar att hämta vatten i, vev- eller batteriradio samt kontanter i mindre valörer är bra att ha med.

Vill du lära dig mer om hur du kan förbereda dig?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en massa bra information kring hemberedskap, både filmer och broschyrer.

Förbered dig på kris Länk till annan webbplats.

Håll dig informerad vid en kris

När en samhällskris inträffar publiceras det information om den på Krisinformation.se. Där finns även information om hur man kan förbereda sig inför olika händelser.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

För barn och unga

Även för barn och unga är det viktigt med information vid en kris. Lilla Krisinfo är en sida för barn och unga som på ett enkelt sätt berättar om inträffade kriser och förklarar hur man kan förbereda sig.

Lilla krisinfo Länk till annan webbplats.

Vill du testa dig själv?

I webbutbildningen "Sju dagar" kan du utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd.

Sju dagar - Klarar du krisen? (MSB) Länk till annan webbplats.

Mjölby kommun deltar i Beredskapsveckan. Den arrangeras årligen av MSB vecka 39. Beredskapsveckan är eninformationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Temat för 2024 kommer att bli "Sätt i gång!". Det är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

Kontakt

Säkerhetssamordnare
Telefon medborgarservice :

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?