Mjölby kommun, länk till startsidan

Nyhetsbrev oktober 2021

Kollage med kor, sädesfält, barn som äter glass och en kvinna som tittar i VR-glasögon.

Nationell förankring påbörjad!

Nu är det dags för en uppdatering kring Upplevelsecenter för mat. Sedan förra nyhetsbrevet skrevs har vi påbörjat förankringsarbete på nationell nivå. Projektgruppen har varit i Stockholm och träffat Livsmedelsföretagen, Sweden Food Arena, Business Sweden samt regeringskansliets exportsamordnare för livsmedel.

Sweden Food Arena (SFA) samlar företag och branschorganisationer i livsmedelskedjan och lanserade i fjol näringens gemensamma innovations- och forskningsagenda för livsmedelssektorn. De tar ett helhetsgrepp om livsmedelskedjan, från primärproducent till restaurang och storhushåll med målet att öka innovationstakten i näringen. SFA arbetar för att skapa bättre förutsättningar för, och ökade resurser, inom innovationer och forskning i hela näringen. Målet är att bidra till livsmedelsstrategins vision där den svenska livsmedelskedjan är globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom. Detta matchar bra med Upplevelsecentret som blir den fysiska mötesplatsen där aktörerna får möjlighet att träffas och förmedla sina budskap till allmänheten.

Mötet med Livsmedelsföretagen var inspirerande då de besitter kunskap inom så många olika områden som är relevanta för livsmedelssektorn. Livsmedelsföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation för livsmedelsföretag och har cirka 800 medlemmar. De är numera en av de 40 samarbetspartnerna som vill se Upplevelsecenter för mat förverkligas.

Studieresa till World Food Center Experience

Våra vänner i Nederländerna har fått ett positivt besked och grönt ljus för att börja bygga sitt upplevelsecenter, World Food Center Experience (WFC) i Ede! Vi delar deras glädje och ser fram emot att få komma och besöka dem den 2-4 februari 2022. Det preliminära programmet ser ut så här:

Onsdag 2 februari:
Flyg och transfer Linköping-Amsterdam-Ede
Marcel Goossens, VD WFC stiftelse, hälsar välkommen
Lunch med Leon Meijer, politiker Ede kommun: Kommunens roll i utvecklingsarbetet
David Hess, arkitekten bakom WFC-byggnaden: BRC, tematiska arkitekter från USA
Middag med representanter från WFC och kommunen

Torsdag 3 februari:
Guidad visning av området med landskapsarkitekt Bart Janssen
Visning av företagsparken FoodX med projektledare Roger van Hoesel
Visning av start-up inkubator Roots

Gemensam lunch
Eventuellt besök på Wageningen universitet, därefter avresa till Amsterdam och Schiphol

Fredag 4 februari:
Guidad visning av Schiphol flygplats
Hemfärd till Linköping

Resan görs till självkostnadspris. Det finns 30 platser, så det är först till kvarn som gäller. Anmäl ditt intresse till projektkoordinator Caroline Davidsson, e-post caroline.davidsson@mjolby.se.

Hur tar vi vara på idéerna?

Vi är mitt i processen där våra samarbetspartner träffas för att diskutera framtida form och innehåll i upplevelsecentret. Varje arbetsgrupp ska träffas 3 gånger och nu är de två första mötena avklarade. Många intressanta och konstruktiva idéer kommer fram. Vi är fortfarande i ett mycket tidigt skede men för att hitta goda samarbeten behöver vi vara ute i god tid. Arbetsgruppen som jobbar med Väderstad som besöksmål skiljer sig något från de övriga grupperna med mer riktade möten. Projektgruppen träffade Väderstad Hembygdsförening i september och planerar att ha ett medborgarmöte senare i vår.

Den 20-21 januari har vi ett kick-off möte på stadshotellet i Mjölby. Då kommer vi att diskutera hur vi tar vara på idéerna och också göra en sammanställning av tre-stegs-processen i arbetsgrupperna. Boka gärna redan nu in det datumet i era kalendrar!

Finansiering

I dagsläget får kommunen projektmedel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. I samma fond har Mjölby kommun tillsammans med forskningsinstitutet Rise ansökt om förnyade projektmedel från och med februari 2022. Om allt går enligt plan kan byggstart ske år 2025.

Har du några funderingar är du varmt välkommen att kontakta någon av oss nedan. På återhörande!

Kontakt

Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef

Telefon: 010-234 51 13

eva.radander@mjolby.se

EU-flaggan

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?