Mjölby kommun, länk till startsidan

Nyhetsbrev juni 2021

Kollage med en kvinna som tittar i VR-glasögon, kor på en äng, barn som äter glass och en liten nyuppkommen planta.

Arbetsgrupper etablerade - boka datum

I detta nyhetsbrev berättar vi kort om den planerade studieresan till Nederländerna, de nybildade arbetsgrupperna och introduktionsmötet i maj. Men vi börjar med den glada nyheten att ett tiotal nya samarbetspartner har anslutit sig till ”Upplevelsecenter för mat” sedan april och vill nu delta i att utveckla projektet.

I slutet av maj arrangerade vi ett välbesökt introduktionsmöte för samtliga samarbetspartners vilket blev ett energigivande startskott för fortsatt arbete. Förutom att projektgruppen gick igenom nuläge och den fysiska planeringen så gästades mötet även av utvecklingsledaren Susanna Butterman, från World Food Center i Nederländerna, som berättade hur deras projekt utvecklas.

Per Frankelius, Agtech 2030, bidrog med en översiktlig bild av livsmedelskedjan där samtliga deltagare fick placera sin logotype och även presentera sin motivering till deltagande i Upplevelsecentrum. Stämningen var mycket inspirerande och känslan som de flesta tog med sig från mötet var framtidstro och kreativitet.

– Väderstads uppdrag är att hjälpa världens lantbrukare att producera mer mat av hög kvalitet till en växande befolkning, säger Susanne Dalskog, kommunikationschef Väderstad AB. Vi har stöttat Mjölby kommuns idé om ett Upplevelsecentrum från projektets början och vi är nu glada att se den stora uppslutningen av aktörer, och det stora engagemang som projektet skapar kring forskning och nya tekniker kopplat till livsmedelsproduktion.”

Vi fortsätter nu att jobba i mindre arbetsgrupper för att konkretisera idéerna som samarbetsaktörerna vill förverkliga i Väderstad. Arbetsgrupperna är indelade i följande teman:

  • Mat i cirkulära flöden
  • Logistik och infrastruktur
  • Mat som besöksmål
  • Innovativ och spännande teknik
  • Mat kopplad till rörelse och hälsa
  • Morgondagens livsmedel och lantbruk
  • Väderstad som besöksmål

Parallellt med utvecklingsarbetet av ”Upplevelsecenter för mat” siktar projektgruppen framåt och planerar åren fram till byggstart. Tillsammans med offentliga aktörer i regionen undersöks gemensamma projektmöjligheter på såväl nationell, som internationell, nivå. Vindarna i samhället blåser i projektets riktning angående hållbar konsumtion, resilient jordbruk, kunskapsspridning och landsbygdsutveckling. Här handlar det mer om att identifiera rätt projektprogram och konsortium.

Boka dessa datum

Efter en tid av distanstagande och många digitala möten planerar vi att kunna genomföra en träff på Mjölby Stadshotell den 2-3 september för samtliga intressenter till Upplevesecenter för mat. Inbjudan och program kommer senare men boka datumet redan nu.

Den 27-29 oktober bjuder vi in till en gemensam studieresa till Food Valley och World Food Center i Ede kommun, Nederländerna. Skicka en intresseanmälan till caroline.davidsson@mjolby.se om du vill delta – först till kvarn gäller då vi har ett begränsat antal platser.

Nationella aktörer

Projektidéen börjar sprida sig till nationella aktörer och vi ser alla nyttan av att gå samman för att skapa ett gemensamt skyltfönster för de gröna näringarna och livsmedelsbranschen. Nu står vi i startgroparna för att skapa något unikt tillsammans för livsmedelssverige!

Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta någon av oss nedan. På återhörande!

Kontakt

Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef
Telefon: 010-234 51 13
eva.radander@mjolby.se

Charlotta Rydberg, projektkoordinator
Telefon: 010-234 51 18
charlotta.rydberg@mjolby.se

EU-flaggan

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?