Mjölby kommun, länk till startsidan

Nyhetsbrev juni 2023

Projekt är som frön i backen

Projekt är som frön i backen – de kräver sin tid för att mogna och slå ut i full blom. När det väl händer så kan den efterlängtade skörden avnjutas. Upplevelsecenter för mat är fortfarande som fröet i backen som väntar på att få skjuta upp ur jorden. Grödan får växa tills den är dags att skördas – projektet får mogna och kommer så småningom skörda sin frukt genom att slå upp sina portar och förmedla kunskap och inspiration för omvärlden om matens cirkulära flöden.

Kunskapsförmedling genom stories

I projektet börjar upplevelsecentrets innehåll ta form – en utställningsproducent är anlitad för att göra några första skisser på vad man kan uppleva i centret. Innehållet kommer att fokuseras inom fyra områden - så kallade stories:

Matens cirkulära kretslopp – från jord till bord

Så häftig teknik använder bonden – smarta system

Kropp, knopp och kronor – så hänger det ihop

Dags för omställning – så ökar vi vår självförsörjningsgrad

Illustration över huset och dess innehåll

Vårens aktiviteter

I slutet av maj träffade projektgruppen LRF personal för regionerna Östergötland, Gotland, Örebro och Södermanland där upplevelsecentrets utveckling presenterades och gemensamma sakfrågor diskuterades. Under samma vecka träffades arbetsgruppen för Väderstad för att diskutera utvecklingen av projektet på plats i Väderstad. I arbetsgruppen sitter representanter för lokala föreningar, företag och byborna. Möten som dessa är viktigt för oss i projektgruppen eftersom vi vill komma ut bland er som är intresserade av utvecklingen av upplevelsecentret eller har synpunkter på projektet. Ta gärna kontakt med oss om det är fler som vill att vi kommer och berättar mer om projektet.

Det är viktigt att lära sig av andra besöksdestinationer för att ta del av erfarenheter och kunskap inom upplevelseindustrin. Ett inspirerande center i vår närhet är Visualiseringscenter i Norrköping vars resa och affärsmodeller är intressanta att få ta del av. Verksamhetsledare Lisa Lindgren delade med sig av Visualiseringscenters historia och nutid men även av hennes egna erfarenheter inom andra relaterade organisationer – ett mycket värdefullt kunskapsutbyte!

Transnationella utbyten

I år har kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun, Cecilia Burenby, blivit ordförande i SERN vilket är ett nätverk och grogrund för samarbete över gränserna. Det är en plattform för transnationella projekt inom hållbar och inkluderande samhällsutveckling. Här finns ytterligare möjligheter för upplevelsecenter att skapa internationella utbyten och utveckla hållbara idéer framåt.

SERN Sweden Emilia Romagna Network:

SERN is one of the main transnational networks in Europe fostering relations between Northern and Southern Europe and in particular between Sweden and Italy where Italian and Swedish communities and their citizens are key drivers of change towards a more inclusive, sustainable, and digitalized society.

www.sern.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen!

Under våren har vi haft glädjen att välkomna Toyota Material Handling Europe som ny samarbetspart. Företagets produkter inom logistiklösningar är en viktig del i livsmedelskedjans funktionalitet. Varmt välkomna in i projektet.

Projektgruppen för upplevelsecenter för mat önskar er alla en riktigt skön sommar och på återhörande till hösten!

Kontakt

Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef
Telefon: 010-234 51 13
eva.radander@mjolby.se

Charlotta Rydberg, projektkoordinator
Telefon: 010-234 51 18
charlotta.rydberg@mjolby.se

EU-flaggan

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?