Mjölby kommun, länk till startsidan

Nyhetsbrev februari 2022

Ett kollage med bilder av en ung kvinna som rensar ogräs i sitt land en solig dag, en vit tupp samt en kock som lägger upp mat på en tallrik.

Nytt år och nya möjligheter!

Vi hoppas att vi snart har lämnat en period av inställda möten och restriktioner bakom oss och blickar nu framåt mot nya möjligheter som öppnar sig genom kreativa idéer och inspirerande möten.

En lyckad konferens

Den 21 januari genomförde vi en digital konferens med god uppslutning från er samarbetspartner där vi gästades av Susanna och Marcel från Ede i Holland. Inledningstalade gjorde kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby samt landshövding Carl Fredrik Graf. De konstaterade båda att vi bor i en matrik region vilket gör placeringen av ett Upplevelsecenter för mat naturligt just här. Carl Fredrik såg möjligheten för ett unikt besökscentrum i regionen med maten i fokus. Cecilia betonade även möjligheterna ett sådant centrum ger genom att det skapar bra förutsättningar för ett gott företagsklimat i kommunen och regionen och med det kommer också fler arbetstillfällen. Cecilia fortsatte att berätta om kommunens medvetna profilering inom livsmedel och matproduktion där ett av startskotten var byggandet av potatisrondellen 2011.

World Food Center Experience i Holland ligger några år före oss och har redan klara skisser på hur deras upplevelsecenter kommer att se ut. De kommer att börja bygga i år och hoppas på invigning hösten 2023. Susanna och Marcel visade en inspirerande film om vad besökarna kommer att få uppleva och det gav mersmak till oss alla med idéer och lärdomar när vi ska forma vårt Upplevelsecenter.

Efter pausen gick vi igenom resultaten från arbetsgruppernas workshopar, som genomfördes i höstas. Det blev intressanta diskussioner med många kloka inspel från deltagarna som projektgruppen bär med sig i vidare utveckling. Arbetet med arbetsgrupperna fortskrider under 2022 i något omarbetade gruppkonstellationer, anpassade efter höstens resultat. Samtliga samarbetspartner kommer att få rekommendation för en grupptillhörighet och kallelse till nya arbetsmöten under våren.

Fortsatt utveckling under 2022

Projektgruppen kommer att jobba vidare i samma konstellation 2022. Fokus kommer att ligga på finansierings- och affärsmodeller. Intressenter kommer att kontaktas för att undersöka vilka som kan vara potentiella aktörer för framtida drift av området. De långsiktiga strategierna diskuteras framför allt i styrgruppen där det finns representanter från Vreta Kluster, Rise, Väderstad AB, LRF, Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland. Projektgruppen arbetar därefter med de mer operativa frågorna.

Vi värdesätter kontakten vi har med alla samarbetspartner och kommer att kontakta samtliga för ett förnyat Letter of Intent liksom deltagande i ovan nämnda arbetsgrupper. Konstellationen av samarbetspartner förändras kontinuerligt och fler partner kan tillkomma under året.

Ett projekt som finansierats av Jordbruksverket avslutas 31 mars och nya projektmöjligheter undersöks.

Tredje gången gillt!

I nyhetsbrevet i oktober bjöd vi in till en delegationsresa till Food Valley i Ede, Holland. På grund av pandemin tvingades vi att skjuta upp resan och erbjuder er nu istället att följa med 11-13 maj i vår. Det är tredje gången gillt nu och vi hoppas att ni fortfarande är sugna på att följa med. Förutom besök i Ede och det blivande World Food Center så kommer studiebesök på Wageningen universitet att göras. Vi får dessutom en guidad rundvandring på Schiphols flygplats. Det är först till kvarn som gäller, resan görs till självkostnadspris och du anmäler dig genom att skicka ett mejl till
caroline.davidsson@mjolby.se.

Har du några funderingar är du varmt välkommen att kontakta någon av oss nedan. På återhörande!

Kontakt

Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef

Telefon: 010-234 51 13

eva.radander@mjolby.se

EU-flaggan

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?