Mjölby kommun, länk till startsidan

Att välja gymnasieprogram

Att fatta beslut om sin framtid kan vara svårt. Gymnasievalet är första gången du har möjlighet att påverka innehållet i dina studier. Ta dig tid att fundera över vilka ämnen du är intresserad av och jämför med vad de olika gymnasieprogrammen innehåller för kurser.

Yrkesprogram

Ett yrkesprogram förbereder dig för ett yrke. Yrkesprogrammen ger grundläggande högskolebehörighet. Dessutom kan du välja att läsa till fler kurser för att öka din behörighet. Det finns även andra typer av eftergymnasiala studier som inte kräver högskolebehörighet.

Högskoleförberedande program

Ett högskoleförberedande program gör dig redo för fortsatta studier efter gymnasiet. Utbildningarna är treåriga (endast teknikprogrammet har ett fjärde valbart år) och består av gymnasiekurser i ämnen som omfattar 2500 gymnasiepoäng (timmar).

Utgå från dig själv och dina egna intressen

Tänk igenom hur du är som person, vad du tycker om att göra och vad du är bra på. Det är ju du som ska gå programmet. Visst kan det kännas viktigt vad din familj tycker, eller var dina kompisar ska gå, men glöm inte bort att lyssna på vad du själv vill.

Det viktigaste är att du hittar en gymnasieutbildning som känns intressant, spännande och rätt för dig just nu och några år framåt. Du ska gilla dina tre år på gymnasiet och du bör ha en plan för de närmsta åren efter studenten - vill du jobba, plugga vidare, tjäna egna pengar, flytta, resa, och så vidare.

Våga satsa på något som du verkligen gillar. När du väljer en utbildning som du är intresserad av och har möjlighet att utvecklas inom ämnen eller yrkesområden som du tycker om så har du garanterat goda förutsättningar för en intressant och givande framtid.

Välj och planera

Många faktorer spelar in när du ska göra ett studie- eller yrkesval. Med hjälpverktyget nedan kan du få stöd i att klargöra var du står och vad du vill uppnå. Du får en tydligare bild av vad som påverkar dig och dina framtida mål.

Skolverket.se - Att välja skola och program Länk till annan webbplats.

Gymnasieutbildningar, program och yrken

På utbildningsinfo.se kan du söka bland alla utbildningar i alla skolor

utbildningsinfo.se Länk till annan webbplats.

Arbetsförmedlingen har information om arbetsmarknad och yrken

Hitta yrke hos Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?