Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Ett barn och en ung kvinna som ser glada ut.

OMSORG & HJÄLP

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Viktigt meddelande till allmänheten, (VMA), används vid olyckor och allvarliga händelser och för att varna och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner. Sveriges Radio sänder meddelandet i alla sina alla kanaler, den privata lokalradion och medverkande tv-företag. Det är i allmänhet räddningstjänsten som begär att ett meddelande ska sändags

Två typer

Det finns två typer av viktigt meddelande till allmänheten:

  1. Varningsmeddelande, som ska sändas omedelbart vid omedelbar risk för skada på liv, egendom eller miljö.
  2. Informationsmeddelande, som används för att förebygga och begränsa skador på människor, egendom eller miljö. Informationsmeddelande behöver inte sändas omedelbart.

Ett viktigt meddelande till allmänheten kan föregås av tyfonsignalen Viktigt meddelande som ljuder i sju sekunder med 14 sekunders paus och upprepas under minst två minuter. Signalen kan sändas i nästan alla orter med fler än 1000 invånare.

När du hör signalen ska du:

  • Söka skydd inomhus
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler
  • ska du lyssna på Sveriges Radio P4 och söka mer information på till exempel webbplatsen Krisinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, informationsnumret 113 13 eller på kommunens webbplats.

Olika kanaler

Viktigt meddelande till allmänheten kan även sändas som talmeddelande till fasta telefoner eller sms till mobiltelefoner. Du behöver inte registrera dig för att få viktigt meddelande till allmänheten via telefon eller sms. Text-TV sidan 100 anges när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

När faran är över

När faran är över startas signalen Faran över - en cirka 30 sekunder lång signal.

Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Även andra myndigheter kan begära sändning i Sveriges radio, Sveriges televison och TV 4 av myndighetsmeddelanden, men då utan krav på omedelbar sändning.

Test av viktigt meddelande till allmänheten

Varningssystemet testas fyra gånger per år, klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då ljuder utomhussignalen i de tätorter som har varningssystemet och Sveriges radio informerar om testet.

Kontakt

Brandman

Roger Hillar

Telefon: 0142-854 14

roger.hillar@mjolby.se


Säkerhetsamordnare

Helena Westman

Telefon: 0142-859 09

helena.westman@mjolby.se