Ansöka till gymnasiet

Ansökan till gymnasie- och gymnasiesärskolan görs via webbplatsen gymnasiestudera.se. Där finns det också information om samtliga utbildningar i Östergötland och en sammanställning av vanliga frågor och svar och blanketter.

Elever som söker till årskurs 1 har rätt att söka nationella program i hela landet även om utbildningen finns i hemkommunen, så kallat frisök. Man kan då bli antagen om det finns lediga platser, det kallas andrahandsmottagning.

Om utbildningen är riksrekryterande eller är på en fristående gymnasieskola, söker eleven och konkurrerar på lika villkor som elever folkbokförda i hemkommunen.

Om du sökt en gymnasieutbildning utanför Östergötlands län är det inte säkert att om- och nyval är tillåtet. Du kan kontrollera detta med din studie- och yrkesvägledare på skolan.

Ansök

Ansökan till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för skolstart höstterminen 2021 pågår från 18 januari till 15 februari. Alla sökanden i Östergötlands län ansöker via gymnasiestudera.se. Omvalsperiod med möjlighet att justera gjorda val är 15 april till 3 maj för utbildingar som anordnas i Östergötland.

På gymnasiestudera.se loggar du in med personnummer och lösenord för att göra din ansökan. Har du fyllt i din e-postadress kan du få ditt lösenord via e-post. Fungerar inte det kan du få hjälp av din studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiestudera.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besked om antagning

1 juli får du besked om antagningen. Du som har sökt gymnasium ska logga in på gymnasiestudera.se och följa instruktionerna på antagningsbeskedet.

Reservantagning pågår mellan 3 augusti och 14 september.