Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Elever som kramas och skrattar.

GYMNASIESKOLA

Gymnasievalet

Hur ska man kunna fatta beslut om sin framtid när man bara är 15-16 år?  Ta det lugnt. Gymnasievalet är ditt första stora val, men det är inte ditt sista. Den utbildning du väljer utgör grunden för din framtid och påverkar hur din utbildnings- och arbetslivsresa startar, men du kommer också att göra flera andra val längre fram under ditt livslånga lärande.

Så går studierna till

Yrkesprogrammen förbereder dig för ett yrke, men du har möjlighet att skaffa dig behörighet för högre studier så att du kan plugga vidare på Yrkeshögskola, högskola eller universitet efter gymnasiet om du vill.

De högskoleförberedande programmen förbereder dig för fortsatta studier efter gymnasiet.

Utbildningarna är treåriga (endast teknikprogrammet har ett 4:e valbart år) och består av gymnasiekurser i ämnen som omfattar 2500 gymnasiepoäng (timmar).

Utgå från dig själv och dina egna intressen

Tänk igenom hur du är som person, vad du tycker om att göra och vad du är bra på. Det är ju du som ska gå programmet. Visst är det viktigt vad din familj tycker, eller var dina kompisar ska gå, men glöm inte bort att lyssna på vad du själv vill.

Det viktigaste är att du hittar en gymnasieutbildning som känns intressant, spännande och "rätt" för dig just nu och några år framåt. Du ska gilla dina tre år på gymnasiet och du bör ha en plan för de närmsta åren efter studenten - vill du jobba, plugga vidare, tjäna egna pengar, flytta, resa, och så vidare.

Våga satsa på något som du verkligen gillar. När du väljer en utbildning som du är intresserad av och har möjlighet att utvecklas inom ämnen eller yrkesområden som du tycker om så har du garanterat goda förutsättningar för en intressant och givande framtid.

Många kommer att ha åsikter om vad du ska välja för att välja rätt, men dessa stämmer inte alltid, vilket faktiskt kan betyda att du gör ett val som blir rätt för andra men inte för dig. Läs på läken nedan och se om du känner igen dig.

Läs igenom Nio myter om gymnasieskolan och se vilka du känner igen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gymnasieutbildningar och program

Nationella program på Utbildningsinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Introduktionsprogram på Utbildningsinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gymnasiesärskola på Utbildningsinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Andra gymnasieutbildningar på Utbildningsinfo.se
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välj och planera

Många faktorer spelar in när du ska göra ett studie- eller yrkesval. Med hjälpverktyget nedan kan du få stöd i att klargöra var du står och vad du vill uppnå. Du får en tydligare bild av vad som påverkar dig och dina framtida mål.

Välj och planera på utbildningsinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster