Mjölby kommun, länk till startsidan

Livsmedelsverksamhet

Om du planerar att starta livsmedelsverksamhet behöver du anmäla det till miljökontoret. Om anmälan inte görs kan du behöva betala en sanktionsavgift.

Målet för livsmedelskontrollen är att konsumenterna får säkra livsmedel, att de inte blir lurade om vad maten innehåller och att informationen om livsmedlen är enkel att förstå.

Anmäl misstänkt matförgiftning till miljökontoret, så att fler inte blir sjuka.

Tips på livsmedelsfusk kan lämnas anonymt till Livsmedelsverket.

Registrera ny verksamhet

Om du startar en verksamhet, där livsmedel hanteras eller säljs i någon form, krävs det att den är registrerad hos miljönämnden. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet. Anmälan finns som e-tjänst eller blankett.

Anmälan registrering av livsmedelsanläggning:

Anmälan behöver du lämna in innan verksamheten startar. Om den lämnas in för sent kan du behöva betala en sanktionsavgift. Det gäller även i de fall du ändrar bolagsform och därmed får nytt organisationsnummer eller om du flyttar din verksamhet till nya lokaler. Om du har egen dricksvattenbrunn kan du även behöva registrera den.

Läs mer om registrering av dricksvattenbrunn på sidan:

Dricksvatten

Avgifter

Miljökontoret tar ut en avgift för handläggning av din anmälan om registrering. Vi kommer att kontrollera verksamheten regelbundet och tar ut en avgift efter utförd kontroll. Riskklassningen av din livsmedelsanläggning avgör hur ofta kontrollen ska utföras.

Ansvar

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare är att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. Du och din personal behöver känna till vilka risker som finns och se till att maten är säker samt att informationen är tydlig.

Du kan ta hjälp av information från Livsmedelsverket och från branschriktlinjer.

Livsmedelsverket – Starta företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelskontroll

Alla konsumenter har rätt till säkra livsmedel. Det ska finnas information om maten och kunderna ska få det de beställer. Miljökontoret utför livsmedelskontroll hos verksamheter för att kontrollera så att detta efterföljs och att konsumenten därmed får säkra livsmedel.

Kontrollerna görs oftast oanmälda genom besök på plats. Vi fokuserar på olika områden, till exempel hygien, märkning och spårbarhet. Vi för en dialog med verksamheten för att få en fördjupad förståelse och undvika missförstånd. Förutom observationer kan vi behöva titta på egenkontroll och följesedlar/fakturor.

När vi kontrollerat din verksamhet skriver vi en rapport som blir offentlig. Det betyder att vem som helst kan begära att få läsa rapporten, om vi inte har speciella skäl enligt sekretesslagen att inte lämna ut den.

Vid avvikelser kan vi behöva ta beslut om åtgärder och följa upp åtgärderna. Det innebär extra kostnader för livsmedelsföretagaren eftersom tiden för uppföljande kontroll inte ingår i den ordinarie kontrolltiden.

Kom ihåg att kontakta andra

Registreringen omfattar endast livsmedelslagen. Många gånger behövs även andra anmälningar göras, eller tillstånd sökas, från andra myndigheter eller enheter innan verksamheten kan starta.

Exempel på andra myndigheter eller enheter är: byggnadskontoret, räddningstjänsten, service- och teknikförvaltningen och polisen.

Mobil försäljning av mat

Vad som gäller vid mobil försäljning av mat kan du läsa om här:

Riktlinjer och råd för mobil försäljning av mat i Mjölby, Mantorp och Skänninge Öppnas i nytt fönster.

Torg och allmänna platser i Ödeshögs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt miljökontoret

logotype för Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommun.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?