Mjölby kommun, länk till startsidan

Livsmedel

Om du planerar att starta livsmedelsverksamhet behöver du anmäla det till miljökontoret. Om anmälan inte görs kan du behöva betala en sanktionsavgift.

Målet för livsmedelskontrollen är att konsumenterna får säkra livsmedel, att de inte blir lurade om vad maten innehåller och att informationen om livsmedlen är enkel att förstå.

Anmäl misstänkt matförgiftning till miljökontoret, så att fler inte blir sjuka.

Tips på livsmedelsfusk kan lämnas anonymt till Livsmedelsverket.

Registrera ny verksamhet

Om du startar en verksamhet, där livsmedel hanteras eller säljs i någon form, krävs det att den är registrerad hos miljönämnden. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet. Anmälan finns som e-tjänst eller blankett.

Anmälan registrering av livsmedelsanläggning:

Anmälan behöver du lämna in innan verksamheten startar. Om den lämnas in för sent kan du behöva betala en sanktionsavgift. Det gäller även i de fall du ändrar bolagsform och därmed får nytt organisationsnummer eller om du flyttar din verksamhet till nya lokaler. Om du har egen dricksvattenbrunn kan du även behöva registrera den.

Läs mer om registrering av dricksvattenbrunn på sidan:

Dricksvatten Öppnas i nytt fönster.

Avgifter

Miljökontoret tar ut en avgift för handläggning av din anmälan om registrering. Vi kommer att kontrollera verksamheten regelbundet och tar ut en avgift efter utförd kontroll. Riskklassningen av din livsmedelsanläggning avgör hur ofta kontrollen ska utföras.

Ansvar

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare är att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. Du och din personal behöver känna till vilka risker som finns och se till att maten är säker samt att informationen är tydlig.

Du kan ta hjälp av information från Livsmedelsverket och från branschriktlinjer.

Livsmedelsverket – Starta företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelskontroll

Alla konsumenter har rätt till säkra livsmedel. Det ska finnas information om maten och kunderna ska få det de beställer. Miljökontoret utför livsmedelskontroll hos verksamheter för att kontrollera så att detta efterföljs och att konsumenten därmed får säkra livsmedel.

Kontrollerna görs oftast oanmälda genom besök på plats. Vi fokuserar på olika områden, till exempel hygien, märkning och spårbarhet. Vi för en dialog med verksamheten för att få en fördjupad förståelse och undvika missförstånd. Förutom observationer kan vi behöva titta på egenkontroll och följesedlar/fakturor.

När vi kontrollerat din verksamhet skriver vi en rapport som blir offentlig. Det betyder att vem som helst kan begära att få läsa rapporten, om vi inte har speciella skäl enligt sekretesslagen att inte lämna ut den.

Vid avvikelser kan vi behöva ta beslut om åtgärder och följa upp åtgärderna. Det innebär extra kostnader för livsmedelsföretagaren eftersom tiden för uppföljande kontroll inte ingår i den ordinarie kontrolltiden.

 

Kom ihåg att kontakta andra

Registreringen omfattar endast livsmedelslagen. Många gånger behövs även andra anmälningar göras, eller tillstånd sökas, från andra myndigheter eller enheter innan verksamheten kan starta.

Exempel på andra myndigheter eller enheter är: byggnadskontoret, räddningstjänsten, service- och teknikförvaltningen och polisen.

Mobil försäljning av mat

Vad som gäller vid mobil försäljning av mat kan du läsa om här:

Riktlinjer och råd för mobil försäljning av mat i Mjölby, Mantorp och Skänninge Öppnas i nytt fönster.

Torg och allmänna platser i Ödeshögs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matförgiftning

Matförgiftning är en samlingsbeteckning på sjukdomar eller besvär som beror på att man ätit livsmedel som är dåliga eller olämpliga att äta. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Förenklat finns det tre typer av matförgiftningar. Vanligast är de som orsakas av mikroorganismer, annan orsak är att mikroorganismerna bildat gift samt att det av någon anledning förkommer giftiga kemiska ämnen i livsmedlet.

De flesta matförgiftningar beror på att livsmedel har hanterats felaktigt på grund av bristande kunskaper. För att undvika risken att bli matförgiftad finns nedan enkla tips på förebyggande åtgärder när livsmedel hanteras.

  • Varm mat ska hållas varm (min +60º C) och kall mat ska förvaras kallt (max +8º C).
  • Använd kylväska eller kylklampar till mat om du har lång väg till affären eller om du ska äta maten ute i naturen.
  • Se till att fågel, fläskkött och köttfärs alltid är genomstekt eller grillat.
  • Lägg aldrig tillagad mat på samma skärbräda eller tallrik som rått kött legat. Använd olika redskap till tillagad mat respektive rått kött.
  • Hetta upp mat ordentligt, helst till koktemperatur, men lägst till +70º C både när du lagar mat och värmer rester.
  • Kyl snabbt ner tillagad mat som ska sparas. Sätt till exempel kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter avsvalning, ställ genast i kyl eller frys.
  • Råvaror och färdiglagad mat bör förvaras i kylskåpet. En bra temperatur i kylskåpet är +4º C.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan varje moment. Har du till exempel skurit rått kött bör du tvätta händerna i tvål och vatten innan du fortsätter med salladen.
  • Använd olika skärbrädor för kött, kyckling, grönsaker med mera. Rengör dem ordentligt.
  • Skölj alltid frukt och grönsaker noga eftersom jord som fastnat kan innehålla bakterier.
  • Disktrasor och diskborstar bör bytas ofta för att undvika dålig lukt och bakterietillväxt. Det går bra att tvätta disktrasor i tvättmaskinen eller att koka dem. Även diskborsten kan kokas eller tvättas i diskmaskinen.

Anmäl alltid matförgiftningar

Om du misstänker att maten du köpt i en butik eller ätit på en restaurang har orsakat matförgiftning eller allergisk reaktion kan du anmäla det till oss.

Anmälan till miljökontoret på telefonnummer 010-234 50 00.

Tipsa Livsmedelsverket om livsmedelsfusk

Livsmedelsverket har en tjänst för tips om livsmedelsfusk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt miljökontoret

Lisa Svensson, samordnare för livsmedel och dricksvatten
Telefon: 010-234 56 27
lisa.svensson@mjolby.se

Jenny Gustafsson, livsmedels- och dricksvattenkontroll
Telefon: 010-234 59 89
jenny.gustafsson@mjolby.se

Philippe Pahlberg, livsmedelskontroll
Telefon: 010-234 62 66
philippe.pahlberg@mjolby.se

Sanna Franzén, livsmedelskontroll
Telefon: 010-234 53 84
sanna.franzen@mjolby.se

Kontakt

Miljökontoret
Telefon medborgarservice:

Gemensam miljönämnd

Logga med stadsvapen för Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommun för en gemensam miljönämnd

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?