Mjölby kommun, länk till startsidan

Separation och skilsmässa

En skilsmässa innebär en stor förändring för alla inblandade. Kanske känner du dig besviken, sårad och arg. Ofta finns det många frågor kring hur livet ska bli nu. Här kan du läsa mer om vad det innebär att skiljas och vilket stöd ni kan få från kommunen.

Ansöka om skilsmässa

När du och din partner har beslutat er för att skiljas ska ni ansöka om äktenskapsskillnad. Det gör ni hos tingsrätten.

Familjerådgivning

Att leva tillsammans är ofta roligt och givande, men det kan också vara jobbigt. Tillfälliga kriser är normalt i ett parförhållande. Ibland kan det behövas att någon hjälper en att se på situationen med andra ögon. I ett samtal med en familjerådgivare kan ni hitta lösningar och en ny förståelse för varandra. Läs mer om familjerådgivning.

Avtal

Vid en separation kan det vara svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnen, var de ska bo och hur umgänget ska se ut. Om ni är överens kan ni skriva ett avtal hos familjerätten. Annars får ni vända er till tingsrätten, som tar ett beslut utifrån barnets bästa.

Krav på informationssamtal inför eventuell tvist i domstol

Du som förälder ska delta i informationssamtal innan du inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge.

Syftet med samtalet är att ni föräldrar ska komma överens, förhindra allvarliga konflikter, men också för att informera er om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för ert barn.

Om informationssamtal

Kontakt

Omsorgs- och socialförvaltningen, familjerätten

Telefontider: Onsdagar och fredagar klockan 10-12

Telefon: 010-234 54 73

E-post: familjeratten@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?