Mjölby kommun, länk till startsidan

Industritekniska programmet

Efter det industritekniska programmet med inriktning svetsteknik finns det många möjligheter för anställning inom olika grenar i industrin. Du kan även vidareutbilda dig till exempelvis internationell svetsspecialist eller spårsvetsare. Många elever får erbjudande om arbete redan innan de slutar gymnasiet.

Hos oss får du lära dig de vanligaste svetsmetoderna med modern svetsutrustning i lokaler som efterliknar de företag du kommer möta i ditt yrkesliv.

Första året på programmet får du grunderna inom svets, både praktisk och teoretiskt. Under andra och tredje året fördjupar du dig i valda svetsmetoder, lär dig eget företagande och genomför utbildning ute på företag.

Teknikcollege

I Mjölby kommun ingår industritekniska programmet tillsammans med teknikprogrammet i Teknikcollege. Det är ett övergripande samarbete mellan gymnasieskolan och det lokala näringslivet för att säkerställa och förbättra kvaliteten i utbildningen. Möjlighet till sommarjobb på samarbetsföretagen brukar också vara goda.

Läs mer

teknikcollege.se Länk till annan webbplats.

Loggor väderstad, toyota och teknik collage

Dackeskolan erbjuder dig inriktningen Svetsteknik.

För att vara behörig till Industritekniska programmet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen, 600-900 poäng

Engelska 5
Engelska 6 (valfri)

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)


Programgemen­samma ämnen, 400 poäng

Industritekniska processer

Människan i industrin 1

Produktionskunskap 1

Produktionsutrustning 1

 

Inriktning Svetsteknik, 400 poäng

Produktutveckling, produktutveckling 1

Sammanfogningsteknik, svets grund

Sammanfogningsteknik, kälsvets 1

Tillverkningsunderlag, tillverkningsunderlag 1

Program­fördjupning Svetsare,­­­ 800 poäng
(MMA, TIG, MIG/MAG är olika svetsmetoder.)

Kälsvets 1, MMA

Kälsvets 1, TIG

Kälsvets 2, MIG/MAG

Kälsvets 2, MMA

Kälsvets 2, TIG

Stumsvets 1, MIG/MAG

Materialkunskap 1

Entreprenörskap

 

Individuellt val, 200 p

Välj mellan kurser som ger fördjupade kunskaper inom ditt program, högskolebehörighet, idrottskurser, estetiska kurser.

 

Skolans studie- och yrkesvägledare kommer ge dig den information du behöver för att göra de bästa valen för din utbildning och framtid.

 

Gymnasiearbete, 100 p

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en unik och viktig del i din utbildning inom det valda yrket och branschen. Under APL får du en god inblick i branschen och vad som förväntas av dig, både i jobbet och för att bli anställd. Skolan samverkar med ett stort antal företag för att du ska få en bra utbildning.

 

Under utbildningen får du minst 15 veckors (75 dagar) APL på företag i regionen. Vi förbereder dig inför du ska ut på APL och följer upp ditt lärande under tiden du är ute, samt utvärderar din APL tillsammans med dig.

Alla våra yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet. Du kan även välja till särskild behörighet för att få tillgång till fler utbildningar på universitetet. Men självklart kan du börja jobba direkt efter gymnasiet inom den bransch du utbildat dig.

 

Efter avslutad utbildning kommer kunna svetsa MMA, TIG och MAG svetsning. Du kan arbeta som svetsare inom verkstadsindustrin, bygg- och anläggningsföretag, entreprenadföretag samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.

 

Möjligheterna till arbete för svetsare och gasskärare kommer framöver vara stora.

Kontakt

Linda Leviander
E-post: linda.leviander@mjolby.se
Telefon: 010-234 50 41

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?