Mjölby kommun, länk till startsidan

El- och energiprogrammet: Elteknik

På elteknik får du eftertraktade kunskaper och en god inblick i utvecklingen inom detta spännande område. Du får möjlighet att både börja jobba och fortsätta studera efter examen.

Elteknik är en inriktning mot installationselektriker, inom El- och energiprogrammet. Du får en treårig grundläggande utbildning inom elteknik, som gör dig behörig och ger dig möjlighet att söka anställning som lärling på ett elföretag.

I årskurs 1 lär du dig de teoretiska grunderna för yrket, med inslag av praktiska moment. Under årskurs 2 omsätter du de teoretiska kunskaperna genom att utföra mer praktiska övningar som sedan i årskurs 3 mynnar ut i fördjupningar i de olika områdena som finns inom yrket. Fördjupningarna sker genom praktiska övningar på skolan och under din APL på elföretag.

Dackeskolan erbjuder dig inriktningen elteknik.
Kungshögaskolan erbjuder inriktningen dator- och kommunikationsteknik.

För att vara behörig till El- och energiprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen, 600-900 poäng

Engelska 5
Engelska 6 (valfri)

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)

 

Program­gemensamma ämnen, 400 poäng

Datorteknik 1a

Elektromekanik

Energiteknik 1

Mekatronik 1

 

Inriktning Elteknik, 500 poäng

Elkraftteknik

Praktisk ellära

Elinstallationer

Kommunikationsnät 1

 

Programför­djupning Elteknik,­­­ 700 poäng

Belysningsteknik

Data- och medianät

Elmotorstyrning

Verktygs- och materiallära

Fastighetsautomation 1

Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem

Entreprenörskap

 

Individuellt val, 200 p

Välj mellan kurser som ger fördjupade kunskaper inom ditt program, högskolebehörighet, idrottskurser, estetiska kurser.

 

Skolans studie- och yrkesvägledare kommer ge dig den information du behöver för att göra de bästa valen för din utbildning och framtid.

 

Gymnasiearbete, 100 p

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en unik och viktig del i din utbildning inom det valda yrket och branschen. Under APL får du en god inblick i branschen och vad som förväntas av dig, både i jobbet och för att bli anställd. Skolan samverkar med ett stort antal företag för att du ska få en bra utbildning.

 

Under utbildningen får du minst 15 veckors (75 dagar) APL på företag i regionen. Vi förbereder dig inför du ska ut på APL och följer upp ditt lärande under tiden du är ute, samt utvärderar din APL tillsammans med dig.

Alla våra yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet. Du kan även välja till särskild behörighet för att få tillgång till fler utbildningar på universitetet. Men självklart kan du börja jobba direkt efter gymnasiet inom den bransch du utbildat dig.

 

Efter gymnasiet kan du gå som lärling hos ett elföretag. Efter godkänd utbildning till elektriker och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att du har fullgjort din utbildning.

 

Möjligheterna till arbete för installations- och serviceelektriker kommer i framtiden vara mycket stora.

Kontakt

Joakim Bragen
E-post: joakim.bragen@mjolby.se
Telefon: 010-234 52 31

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?