Separation & skilsmässa

En skilsmässa innebär en stor förändring för alla inblandade. Kanske känner du dig besviken, sårad och arg. Ofta finns det många frågor kring hur livet ska bli nu. Här kan du läsa mer om vad det innebär att skiljas och vilket stöd ni kan få från kommunen.

Ansöka om skilsmässa

När du och din partner har beslutat er för att skiljas ska ni ansöka om äktenskapsskillnad. Det gör ni hos tingsrätten.

Familjerådgivning

Att leva tillsammans är ofta roligt och givande, men det kan också vara jobbigt. Tillfälliga kriser är normalt i ett parförhållande. Ibland kan det behövas att någon hjälper en att se på situationen med andra ögon. I ett samtal med en familjerådgivare kan ni hitta lösningar och en ny förståelse för varandra. Läs mer om familjerådgivning.

Avtal

Vid en separation kan det vara svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnen, var de ska bo och hur umgänget ska se ut. Om ni är överens kan ni skriva ett avtal hos familjerätten. Annars får ni vända er till tingsrätten, som tar ett beslut utifrån barnets bästa.

Läs mer om att separera med barn: Vårdnad, boende och umgänge

Krav på informationssamtal inför eventuell tvist i domstol

Från och med den 1 mars 2022 införs krav på att du som förälder ska delta i informationssamtal innan du inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge.

Från den 1 januari 2022 finns det möjlighet att boka en tid för samtal hos oss. När du kontaktat oss erbjuds ni som föräldrar en gemensam tid. Vid särskilda skäl kan även enskilda tider bokas.

Samtalen är kostnadsfria och det är Familjerätten som ansvarar för dem. Syftet med samtalen är att förhindra allvarliga konflikter, men också att informera om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för ditt barn.

Efter samtalet får du ett intyg som bekräftat deltagande. Intyget bifogas som en ansökan om stämning i domstol gällande vårdnad, boende och umgänge.

Anmäl ditt intresse via e-post till samarbetssamtal@mjolby.se

Kontakt

Omsorgs- och socialförvaltningen, familjerätten

Gudrun Carlström

Telefon: 010-234 54 73

social@mjolby.se