Vad är en kontaktperson?

En kontaktperson fungerar som en förebild och ett extra stöd i vardagen till ungdomar eller vuxna. En viktig uppgift är att bryta personens isolering genom gemenskap, hjälp till fritidsverksamhet samt ge råd och stöd i vardagssituationer.

Det ställs inga särskilda krav på utbildning eller erfarenhet. För att bli kontaktperson ska du ha en stabil livssituation och ett stort intresse och engagemang för andra människor.

Innan du kan bli kontaktperson görs alltid en utredning. Den består av en intervju, referenstagning och uppgifter från bland annat polis- och socialregister. Som kontaktperson får du ersättning i form av arvode samt omkostnadsersättning. För att läsa mer om ersättning kan du gå in på Sveriges Kommuner och Landstinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälp i form av kontaktperson är ett frivilligt stöd och kan beviljas både till vissa funktionsnedsatta och personer med andra svårigheter.

Kvinna

- Jag är väldigt socialt engagerad i Åtvidaberg där jag har bott i hela mitt liv. Jag har arbetat som kontaktperson sedan ungefär tolv år tillbaka. Under åren har det funnits perioder när jag inte har haft några uppdrag. Då har jag saknat uppgiften och känt ett sug, det är så enormt givande, säger Margareta med ett varmt leende på läpparna. En kontaktperson berättar.

Vill du bli kontaktperson?

Lämna din intresseanmälan via SKR:s tjänst FamiljehemSverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kommer sedan bli kontaktad av en handläggare.

Kontakt

Vill du veta mer om vad det innebär att vara kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem?

Telefon: 0142-850 00

Mail: resursteamet@mjolby.se