Första hjälpen
De första fem minuterna avgör hur stora chanser den skadade har. Ofta kan det ta ganska lång tid innan ambulansen är på plats, och då kan det vara viktigt att kunna första hjälpen.
Ett par sekunder!
Först och främst kan det vara klokt att stanna upp ett par sekunder och få en överblick av vad som har hänt, så man inte äventyrar sin egen säkerhet!
L-ABC
Detta är en prioritetsordning som är framtagen för första hjälpen. Man börjar titta på det som är mest allvarligt.
L - Livsfarligt läge
Om en person befinner sig i ett livshotande läge är första prioritet att få bort personen från faran. Livshotande läge är därmed säkerheten runtomkring, alltså hur omgivningen ser ut runt omkring dig och den drabbade. Viktigt att tänka på här är att inte utsätta sig själv för livsfara!
A - Andning
Kontrollera om personen andas genom att lägga intill ett öra och lyssna om du hör någon andning. När du gör det så ser du också om bröstkorgen rör sig upp och ner.
Sen gäller det att se till att personen har fria luftvägar. Något kan ha fastnat i andningsvägarna och fysiskt försvåra eller hindra andningen. Kontrollera detta. Om personen fortfarande inte andas, börjar man med mun mot mun metoden tills ambulans kommer eller tills personen börjar andas.
B - Blödning
Det snabbaste sättet att stoppa en blödning är att trycka med handen rakt på såret, försök sedan att få upp den skadade kroppsdelen i högläge och sätt dit ett tryckförband.
Om det är en kraftig blödning som blöder igenom förbandet, sätt på ett nytt utanpå det gamla, man tar alltså inte bort något!
Har man sterila förband är det självklart det som är bäst, men har man inte det går det bra med en tröja eller halsduk. Det viktiga i detta skedet är att stoppa blödningen, inte att hålla såret sterilt.
Lägg aldrig ett tryckförband runt en bröstkorg eller runt en hals, detta kan försvåra andningen och blodcirkulationen till hjärnan hos personen. Vid sådana fall räcker det med att hålla förbandet mot såret och stoppa blödningen på så sätt.
C - Chock
En chock är en cirkulationsvikt. Det orsakas av att mängden blod i kroppen är för liten för att syreförsörjningen till kroppens olika delar ska bli tillräcklig.
Den här typen av chock är livshotande och skall inte förväxlas med den psykiska reaktionen chock.
Lägg personen med benen i högläge och lägg gärna en filt över personen. Det är viktigt att vara varsam och lugn då stress påverkar personen negativt.
HLR / Hjärt-lungräddning
Kan man hjärt och lung räddning så kan man rädda liv! Detta utvecklas hela tiden så det är klokt att gå en kurs hos oss för att uppdatera sig ibland.
Skulle det vara som så att du kommer fram till en drabbad person som varken har någon puls eller andas så ska du påbörja hjärt och lung räddning med detsamma!
Det man först gör vid hjärt och lung räddning är att man ger den drabbade personen trettio kompressioner mitt på bröstet, därefter två inblåsningar med mun mot mun metoden. Det här fortsätter man med till ambulans är på plats och kan överta.
Brännskador
Vid brännskada är det viktigt att kyla skadan så fort som möjligt. Är skadan liten, som till exempel en handflata eller mindre kan man kyla med kallt vatten i cirka femton minuter. Men är det en brännskada större än en handflata är det bättre med ljumnare vatten.
När man använder för kallt vatten finns risken att man sänker kroppstemperaturen och då finns det risk att personen får en cirkulationsvikt (chock), eller att man ökar risken att drabbas av hypotermi. Finns bara kallt så får man självklart ta det. Det är alltid brännskadan man ska kyla, inte kroppen i övrigt.