Mjölby kommun, länk till startsidan

Hur ska du agera vid en brand?

Många bränder startar för att gemene man har dålig kunskap vid riskerna för brand. Attityden "det händer inte mig" är inte heller helt ovanligt. När det gäller bränder så finns det ett framtaget arbetssätt att jobba efter.

Varna, Rädda, Larma, Släck

Varna

Upptäcker du en brand är det viktigt att varna de andra i omgivningen så lokaler hinner utrymmas. Skrik och ropa så mycket du kan för att höras, ta hjälp av andra om det behövs.

Rädda

Rädda först de som är i störst fara och samlas utanför på en säker plats.

Larma

Ring 112. Här kommer du få ett antal frågor, och viktigt att veta nu är att en SOS- operatör aldrig fördröjer en utryckning. Det är en annan person än den du pratar med som larmar oss på räddningstjänsten!
Om det är svårt att hitta till adressen är det klokt att någon möter upp räddningstjänsten och ambulans!

Släck

Gå mot branden i en låg ställning och spruta släckmedel mot basen på branden. Kan du inte släcka branden, stäng dörren så att rök och eld inte kan sprida sig.

Brand på spisen

Många bränder börjar på spisen och det är ofta torrkokning. Fett och oljor börjar brinna om temperaturen blir för hög.

Använd aldrig vatten på spisen! Det kan få förödande konsekvenser och branden rent av exploderar. Lägg på ett lock och kväv branden istället. Efter är det viktigt att kontrollera så att branden inte har spridit sig upp i fläkt. Ring 112 om du är osäker så kommer vi på räddningstjänsten och kontrollerar.

Kontakt Räddningstjänsten

Brandman och utbildningsledare
Björn Törnström
Besöksadress
Svartåliden 1A, 595 41 Mjölby

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?