Mjölby kommun, länk till startsidan

Skydd mot bedrägeri

Här har vi samlat information om hur du kan skydda dig mot bedrägeri.

Telefonbedrägeri och falska besök

Det är vanligt att bedrägerier sker via falska telefonsamtal eller besök i hemmet. Många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter, koder eller att logga in via Bank-ID eller bankdosa.

Så här skyddar du dig mot bedragare:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig, även om du tror att du känner personen.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som vet är riktigt. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta genast din bank.

Polisanmäl alltid på 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.

ID-kapning

ID-kapning är en form av bedrägeri, som också kan kallas för identitetsintrång, identitetsstöld eller identitetskapning. Det är när någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila Bank-id för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn.

Så här skyddar du dig mot ID-kapning:

  • Spärra obehörig adressändring. På Skatteverkets webbplats kan du spärra obehöriga så att de inte kan ändra din folkbokföringsadress. För att göra detta använder du Skatteverkets e-tjänst ”spärra obehörig adressändring” och loggar in via Bank-ID.
  • Spärra obehörig ombudsregistrering för att förhindra att någon obehörig inte ansöker om behörigheter, exempelvis deklarationsombud. Det gör du genom att aktivera en spärr på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under "ombud och behörigheter". När spärren är aktiverad går det inte längre att använda blankett för att ansöka om behörigheter. Istället behöver du använda din e-legitimation för att utse ett ombud.
  • Digital brevlåda. Med den digitala brevlådan får du post från myndigheter digitalt istället för på papper.

Mer information om bedrägerier

På polisens webbplats finns mer information om bedrägerier och hur du skyddar dig.

Bedrägeri – skydda dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?