Mjölby kommun

Första hjälpen

De första fem minuterna avgör hur stora chanser den skadade har. Ofta kan det ta ganska lång tid innan ambulansen är på plats, och då kan det vara viktigt att kunna första hjälpen.

L-ABC är en prioritetsordning som är framtagen för första hjälpen. Man börjar titta på- och åtgärda det som är mest allvarligt i fallande ordning:

L - Livsfarligt läge

Om en person befinner sig i ett livshotande läge är första prioritet att få bort personen från faran. Livshotande läge är därmed säkerheten på platsen, alltså hur omgivningen ser ut runt omkring dig och den drabbade. Viktigt att tänka på här är att inte utsätta sig själv för livsfara!

A - Andning

Kontrollera om personen andas genom att lägga intill ett öra och lyssna om du hör någon andning. När du gör det så ser du också om bröstkorgen rör sig upp och ner.

Sen gäller det att se till att personen har fria luftvägar. Något kan ha fastnat i andningsvägarna och fysiskt försvåra eller hindra andningen. Kontrollera detta. Om personen fortfarande inte andas, börjar man med mun mot mun metoden tills ambulans kommer eller tills personen börjar andas.

B - Blödning

Det snabbaste sättet att stoppa en blödning är att trycka med handen rakt på såret, försök sedan att få upp den skadade kroppsdelen i högläge och sätt dit ett tryckförband.

Om det är en kraftig blödning som blöder igenom förbandet, sätt på ett nytt utanpå det gamla, man tar alltså inte bort något!

Har man sterila förband är det självklart det som är bäst, men har man inte det går det bra med en tröja eller halsduk. Det viktiga i detta skedet är att stoppa blödningen, inte att hålla såret sterilt.

Lägg aldrig ett tryckförband runt en bröstkorg eller runt en hals, detta kan försvåra andningen och blodcirkulationen till hjärnan hos personen. Vid sådana fall räcker det med att hålla förbandet mot såret och stoppa blödningen på så sätt.

C - Chock

En chock är en cirkulationsvikt. Det orsakas av att mängden blod i kroppen är för liten för att syreförsörjningen till kroppens olika delar ska bli tillräcklig.

Den här typen av chock är livshotande och skall inte förväxlas med den psykiska reaktionen chock.

Lägg personen med benen i högläge och lägg gärna en filt över personen. Det är viktigt att vara varsam och lugn då stress påverkar personen negativt.

Kan man hjärt-lungräddning så kan man rädda liv! Detta utvecklas hela tiden så det är klokt att gå en kurs hos oss för att uppdatera sig ibland.

 

Skulle du komma fram till en drabbad person som inte andas och inte har puls så bör du:

  • Kontrollera medvetande - Exempelvis: skaka försiktigt och försök väcka personen. Ropa på henne/honom. Gnugga knogarna mot bröstbenet lagom hårt.
  • Kontrollera andning - återföra huvudet till neutral position, håll för näsan och lyft hakspetsen. Därefter "se, lyssna, känn" efter andning.
  • Larma 112
    Om medvetslös och ingen eller onormal andning, larma 112 och sätt på mobiltelefonens högtalarfunktion.
  • Bröstkompressioner
    Sätt din handflata mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå den första. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen 5-6cm. Håll en takt av 100-120 kompressioner/min. Tryck 30 gånger.
  • Inblåsningar
    Luta personens huvudet bakåt. Knip om personens näsa, gapa stort så du täcker hela personens mun med din mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. (Om man får tätt kring personens mun och har "rätt vinklar" krävs mindre luft än man tror). Gör 2 inblåsningar. Om du inte kan eller vill göra inblåsningar är det bättre att bara göra bröstkompressioner än att avstå helt. Enbart bröstkompressioner kan vara effektiv hjälp, speciellt de första minuterna.
  • Fortsätt med HLR
    Fortsätt HLR (30 kompressioner - 2 inblåsningar) tills ambulanspersonal eller räddningstjänst tar över, eller att personen andas med normala andetag. Minimera avbrotten i HLR.
  • Hämta hjärtstartare
    Om ni är flera personer på plats som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ instruktionerna från hjärtstataren. På hjärtstartarregistrets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se var närmaste registrerade hjärtstartare finns.

Vid brännskada är det viktigt att kyla skadan så fort som möjligt. Är skadan liten, som till exempel en handflata eller mindre kan man kyla med kallt vatten i cirka femton minuter. Men är det en brännskada större än en handflata är det bättre med ljumnare vatten.

När man använder för kallt vatten finns risken att man sänker kroppstemperaturen och då finns det risk att personen får en cirkulationsvikt (chock), eller att man ökar risken att drabbas av hypotermi. Finns bara kallt så får man självklart ta det. Det är alltid brännskadan man ska kyla, inte kroppen i övrigt.

Kontakt Räddningstjänsten

Brandman och utbildningsledare
Björn Törnström
Besöksadress
Svartåliden 1A, 595 41 Mjölby