Mjölby kommun, länk till startsidan

Personlig assistans

Om du har en omfattande funktionsnedsättning och inte själv klarar din vardag kan du ha rätt till personlig assistans. Det innebär att du har en eller flera assistenter som hjälper dig med det du inte klarar av själv. Syftet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt, på dina egna villkor.

Vem kan få personlig assistans?

Du som har en funktionsnedsättning och som har rätt till stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kan ansöka om att få personlig assistans.

Hur får jag personlig assistans?

Du eller den som företräder dig ansöker om att du ska få en personlig assistans hos biståndshandläggare på kommunen. Ansökan kan göras skriftligt på en särskild blankett eller muntligt.

Du som beviljas personlig assistans har rätt att själv bestämma hur, när och av vem eller vilka personer du ska få stöd. Du väljer också själv vem som ska vara assistanssamordnare. Det kan vara kommunen, ett assistansbolag, ett kooperativ eller ett annat företag. Du kan också vara arbetsgivare själv.

Om du behöver mer än 20 timmars stöd per vecka för grundläggande behov så anmäler kommunen ditt behov till Försäkringskassan. Du kan även själv ansöka direkt till FörsäkringskassanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jämför assistansanordnare

Assistanskoll erbjuder jämförelse av assistansanordnare, nyheter, guider och fakta om personlig assistans. Du kan läsa mer på deras webbplats, öppnas i nytt fönster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Omsorgs- och socialförvaltningen

Telefon: 010-234 50 00

E-post: utredning.lss@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?