Mjölby kommun, länk till startsidan

Läkemedelsautomat

I Mjölby kommun kan du som omsorgstagare få möjlighet att låna en läkemedelsautomat som hjälper dig att komma ihåg dina mediciner. Målet är att du som brukare blir mer självständig och behöver inte ta emot fysiska besök enbart för att få medicin.

Bild på hur läkemedelsautomaten ser ut.

Genom läkemedelsautomaten kan du själv ansvara för dina läkemedel utan att omsorgspersonalen är hos dig varje gång du ska ta dina mediciner.

Kommunens sjuksköterska bedömer om dina läkemedel kan tillgodoses av en läkemedelsautomat. Sjuksköterskan lägger också in information om just dina läkemedel och det är endast dina dospåsar som kommer att fungera i din automat.

När du ska ta dina läkemedel

Läkemedelsautomaten läser av informationen på dospåsarna och signalerar med ljud och ljus när det är dags att ta din medicin. Det du behöver göra är att trycka på en knapp så dospåsen matas ut. Dospåsen har då ett öppnat en litet hörn av påsen så du lättare kan ta ut dina mediciner.

Om du glömmer ta din medicin

Om du av någon anledning inte kommer ihåg att ta din medicin kommer den låsas in i automaten så att medicinen inte kan tas vid fel tidpunkt. Det går då ett larm till omvårdnadspersonalen som tar kontakt med dig.

Hur du gör om du ska ut och resa

Om du ska ut och resa kan du ta med dig dina mediciner och istället få en påminnelse via din mobiltelefon.

Hur får jag hem läkemedelsautomaten?

Läkemedelsautomaten levereras hem till dig och du får hjälp med att placera den på lämplig plats och att starta igång den. Läkemedelsautomaten hanterar läkemedel för två veckor åt gången och när dosrullarna är slut, gör omvårdnadspersonal ett besök för att ladda automaten med nya dosrullar.

Evondos som är leverantör har tagit fram en film om hur läkemedelsautomaten fungerar i vardagen.

Film om hur läkemedelsautomaten fungerar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor?

Har du frågor, är du välkommen att kontakta kommunens sjuksköterska på telefonnummer: 010-234 59 99.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?