Mjölby kommun, länk till startsidan

Aktiviteter och mötesplatser för äldre

Det mesta vi gör för att hålla oss fysiskt friska är också bra för vår psykiska hälsa. Du kan själv göra en hel del för att bibehålla eller stärka ditt psykiska välmående. All mår bra av att göra något aktivt, göra något tillsammans med andra och att göra något meningsfullt.

Våra mötesplatser

Mötesplatserna Tunet och Zenit ligger i Mjölby och mötesplats Hatten finns i Skänninge. Det är gratis att besöka mötesplatserna. Kaffe/te och kaka finns till självkostnadspris.

Mötesplats Hatten

Mötesplats Tunet

Mötesplats Zenit

Zenit har ett varierat utbud av aktiviteter som planeras en månad i taget. Till exempel underhållning av lokala och kända artister, föreläsningar, promenader och sittgympa.

ABC för god psykisk hälsa

ABC-modellen för god psykisk hälsa kommer från början från Australien.
ABC står för Act – Belong – Commit

Det finns konkreta saker du kan göra för att må bra psykiskt. Att vara aktiv, uppleva social gemenskap och ha syften och mål i livet kan påverka ditt psykiska mående positivt.

Gör något AKTIVT (Act)

Det går att vara fysiskt aktiv på olika sätt och på olika nivåer. Du kan exempelvis ta en promenad, arbeta i trädgården, simma, dansa till din favoritlåt eller gå på gruppträning. Du kan vara socialt aktiv genom att till exempel spendera tid med familj, vänner och kollegor, prata med grannar eller sjunga i en kör.

Gör något TILLSAMMANS (Belong)

Sociala relationer är inte bara viktigt för vårt psykiska välbefinnande utan kan också minska risken för sjukdom. De kan ge dig både praktiskt och emotionellt stöd, och om du deltar i lokala aktiviteter och organisationer kan du få en ökad känsla av sammanhållning och tillit till andra. Att göra något tillsammans med andra kan innebära att du umgås med vänner, släkt eller familj. Du kan gå med i en bokcirkel, börja en kurs eller delta i någon fritidsaktivitet där du bor – eller engagera dig i en ny grupp eller gemenskap på internet.

Gör något MENINGSFULLT (Commit)

Att göra något meningsfullt handlar om att göra sådant som ger dig en känsla av att du har ett syfte eller mål i livet. Det kan vara att lyckas med en uppgift eller att arbeta frivilligt och hjälpa andra. Det behöver inte handla om en stor prestation utan kan röra allt från att baka en tårta eller reparera något, lära sig något nytt eller göra någonting för en annan människa. När du klarar utmaningar och uppnår något som känns viktigt för dig ökar det ofta din självkänsla. Att arbeta ideellt kan göra både dig själv och andra lyckligare.

På 1177 Vårdguiden finns mer information om ABC för god psykisk hälsa. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns även digitala självtester man kan göra för att se sin nuvarande aktivitetsnivå och fundera över vad man skulle vilja göra eller engagera sig i framöver.

Aktiviteter och friskvård

Meningsfulla aktiviteter och gemenskap har positiva effekter på din hälsa. I Mjölby kommun finns det många olika aktiviteter för dig som kan främja din fysiska och psykiska hälsa.

Biblioteket

På biblioteket har vi olika aktiviteter för seniorer, till exempel teknikhjälp, föreläsningar och bokcirklar. Programmen läggs löpande på bibliotekets webbplats Götabiblioteken.
Götabiblioteken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fritidsbanken

Lån av fritids- och sportutrustning kostnadsfritt.
Fritidsbanken i Mjölby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lundbybadet

Lundbybadet är kommunens simhall. Alla kan träna. Vi har olika träningsmöjligheter som du kan välja mellan, vattenträning, gym, gruppträning och simning. Vi har lägre avgifter för pensionärer.
Lundbybadet

Tennis på studs

En enklare form av tennis anpassad för utövarna. Vi träffas i tennishallen på Vifolkavallsvägen 1 i Mjölby. Tänk på att ha skor utan svart sula. Ett samarbete mellan mötesplatsen Zenit och Mjölby Tennisklubb.
Tisdagar klockan 13.30-15.30.

Ukulele - nybörjargrupp

Vill du vara med och spela ukulele? Tisdagar klockan 13.30-15.30 på mötesplatsen Zenit, Fabriksgatan 3 E i Mjölby. Det finns ukulele att låna.

Utegym

Det finns utegym i Mantorp, Skänninge, Väderstad och Mjölby.
Utegym i kommunen

Visit Mjölby - upplevelser och evenemang

På Visit Mjölby får du tips om upplevelser och evenemang som arrangeras av såväl kommunen, kyrkor, konstföreningar, hembygdsföreningar med flera.

Visit Mjölby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?