Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Ett barn och en ung kvinna som ser glada ut.

OMSORG & HJÄLP

Kontaktperson

En kontaktperson är någon som regelbundet umgås och hittar på aktiviteter tillsammans med dig som har en funktionsnedsättning. Meningen är att du ska komma iväg på aktiviteter och träffa och lära känna andra människor.

Du kommer överens med din kontaktperson om var och när ni ska träffas, och utgår ifrån vad du behöver och vill göra. Omvårdnad ingår inte i kontaktpersonens arbetsuppgifter.

Vem kan få kontaktperson?

Du som har en funktionsnedsättning och som har rätt till stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kan ansöka om att få en kontaktperson.

Hur får jag en kontaktperson?

Du eller den som företräder dig ansöker om att du ska få en kontaktperson hos biståndshandläggare på kommunen. Ansökan ska helst göras skriftligt på en särskild blankett. Du kan också göra ansökan muntligt.

Handläggaren utreder om du har rätt att få en kontaktperson. För att kunna göra det behöver handläggaren träffa dig för att prata om vad du behöver för stöd. Du kan också lämna in ett intyg från exempelvis en läkare eller en psykolog.

Du får ett skriftligt beslut. Om dina behov ändras så att du behöver mer eller mindre hjälp måste du berätta det för handläggaren. Då prövas ditt beslut om kontaktperson igen.

Om du får avslag på din ansökan och inte får någon kontaktperson kan du göra en överklagan. I beslutet står hur du gör. Om du har frågor kan du kontakta din biståndshandläggare.

Vad kostar det att ha en kontaktperson?

Det kostar ingenting att ha en kontaktperson. Däremot betalar du själv för transporter, biljetter, mat och annat under aktiviteterna.