Tobaksrök

Rökning kan utöver att skada den som röker även störa människors som vistas i rökarens närhet.

Om du störs av grannar som röker

Om du störs av en granne som röker bör du i första hand kontakta grannen och påtala detta. Om det inte hjälper och du bor i hyreslägenhet bör du kontakta hyresvärden. Om problemet kvarstår har du möjlighet att vända dig till miljökontoret.

Blankett för olägenhetsanmälan Pdf, 717 kB, öppnas i nytt fönster.

Får jag röka i min bostad?

Det finns inte något generellt förbud mot att röka i sin bostad. Röklukten ska dock inte störa grannar då de vistas i sina bostäder. Viss störning får man som granne acceptera då man vistas utomhus och på sin balkong.

Rökning vid skolor och andra offentliga platser

Enligt lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter är det från och med 1 juli 2019 förbjudet att röka på vissa allmänna platser. Lekplatser, perronger, uteserveringar och idrottsanläggningar är några av de platser där rökförbud gäller. Sedan tidigare gäller även rökförbud på lokaler såsom restauranger, samlingslokaler och skolor. Förbudet gäller inte bara under skoltid utan även på kvällar och helger.

Tillsyn

I Mjölby kommun är det miljönämnden som ansvarar för tillsyn av rökförbudet enligt Lag om tobak och liknande produkter.

Folkhälsomyndigheten lag om tobak och liknande produkter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Försäljning av tobaksvaror

Kontakt

Miljökontoret

Telefon: 010-234 50 00

miljo@mjolby.se

 

Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner samverkar i en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor. Miljökontoret är placerat i Mjölby och där hanteras alla frågor inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

Senast publicerad