Mjölby kommun, länk till startsidan

Kockutbildning

Är du uppfinningsrik och kreativ? Då kan kockyrket vara något för dig! Restaurangbranschen har ett stort behov av att anställa utbildade kockar vilket innebär stora möjligheter till jobb direkt efter avslutad utbildning.

Yrket

Att arbeta med mat är stimulerande och kräver både kunskap, kreativitet och kapacitet. Det finns ett stort behov av utbildade kockar inom måltidsbranschen, både på hotell, i restauranger och i olika sorters storkök.

Livsmedelsbranschen i stort är en marknad som är under enorm utveckling - med många trender som drar åt olika håll. Här finns bättre och bättre färdigmat, hemleveranser och service.

Här finns också en större och framförallt bredare restaurangbransch, där specialkoster blir mer och mer efterfrågade. Det ger nya kockar möjligheten att gå åt många olika håll. Tänk på att jobbet kan medföra obekväma arbetstider, stress och tunga lyft.

Utbildningen

Utbildningen är på heltid via Mjölby vuxenutbildning i samarbete med Dackeskolan. Utbildningen riktar sig till dig med ett stort intresse för mat och matlagning. Den ger dig en bred praktisk och teoretisk kunskap om matlagning för både små och stora kök och även fördjupade kunskaper och färdigheter i livsmedelshygien och specialkost. Målet är att ge dig de kunskaper du behöver för att få ett arbete inom restaurang eller storkök.

Genom utbildningen får du betyg i gymnasiekurser inom kockyrket, du får yrkeserfarenhet och kontakter i branschen. Utbildningen är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du ägnar en dag i veckan åt teori på Dackeskolan och resterande fyra dagar på praktiskt lärande ute på en arbetsplats. Där lär du dig av en yrkeskunnig handledare. Du följer då arbetsplatsens tider, vilket kan innebära kvälls- och helgtjänstgöring.

Utbildningen passar dig som tar stort eget ansvar för dina studier. Du behöver studera 40 timmar i veckan för att klara studierna.

Kurser

  • Branschkunskap, MÅTBRC0, 100 poäng
  • Hygienkunskap, HYGHYG0, 100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap, LIVLIV01, 100 poäng
  • Matlagning 1, MALMAL01, 100 poäng
  • Matlagning 2, MALMAL02, 200 poäng
  • Matlagning 3, MALMAL03, 200 poäng
  • Service och bemötande 1, SEVSEV01, 100 poäng
  • Specialkoster, MALSPE0, 100 poäng
  • Specialisering- restaurang, 100 poäng
  • Specialisering, 100 poäng

Om utbildningen

Programstart: 19 augusti, 2024

Ansökningsdatum: 15 april - 7 juni 2024

Längd: 3 terminer, HT2024 - HT2025

Studietakt: Heltid

Antal platser: 10

Utbildningsort:
Mjölby och den ort där din lärlingsplats finns.

Förkunskaper:
Grundskola eller motsvarande med minst godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk.

Ansökan:
Du kan söka till programmet via e-tjänsten ansökan vuxenutbildning.
Vuxenutbildning - ansökan Länk till annan webbplats.

Studiemedel: Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN. Kurslitteratur köper du själv. Skyddskläder och annan utrustning får du låna.

Kontakt

Maria Petterson
Ansvarig lärare kockutbildningen

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?