Mjölby kommun, länk till startsidan

Barnskötarutbildning

Utbildningen till barnskötare ger dig förutsättningar att arbeta med människor, framför allt med barn och ungdomar. Efter utbildningen kan du arbeta inom pedagogiska och sociala verksamheter eller inom fritids- och friskvårdssektorn.

Yrket

Barnskötaren arbetar med barn inom förskolan eller andra pedagogiska verksamheter. Att delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens arbete, som exempelvis utevistelse, kreativ lek eller sagostunder. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna.

Utbildningen

Utbildningen finns på heltid och halvtid via Mjölby vuxenutbildning i samarbete med Kungshögaskolan. Väljer du halvtid så finns det möjlighet att kombinera utbildningen med studier i svenska.

Du läser yrkeskurser som utgår från det nationella barn- och fritidsprogrammet. Du får kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter.

Du får också kunskaper om lagar, förordningar och styrdokument i förskolan; till exempel barnkonventionen, mänskliga rättigheter, demokratiska värden och andra internationella överenskommelser. Dessutom kommer du att få möjlighet att utveckla din förmåga att leda, samarbeta och kommunicera med barn, vårdnadshavare och kollegor.

Utbildningen är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du ägnar två dagar i veckan åt teori på Kungshögaskolan och resterande tre dagar på praktiskt lärande ute på en arbetsplats. Där lär du dig av en yrkeskunnig handledare. Du följer då arbetsplatsens tider.

Ansökan

Programstart: augusti, 2024

Ansökningsdatum: 15 april - 24 maj 2024

Längd: 1,5 år

Studietakt: Heltid

Plats: Kungshögaskolan, Mjölby

Antal platser: 15

Utbildningsort: Mjölby och den ort där din praktikplats finns.

Ansökan: Du kan söka till programmet via e-tjänsten ansökan vuxenutbildning.
Vuxenutbildning - ansökan Länk till annan webbplats.

Studiemedel: Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN. Du står själv för kurslitteratur. Skyddskläder och annan utrustning får du låna.

 

Kontaktkort vux

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?