Mjölby kommun, länk till startsidan

Gemensam miljönämnd och miljökontor

Från och med den 1 januari 2021 har Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor.

Mjölby kommun är värdkommun för samarbetet och miljökontoret är placerat i Mjölby.

För dig som kommuninvånare innebär det att alla frågor som ryms inom miljö- och hälsoskyddsområdet kommer att hanteras av det gemensamma miljökontoret för Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner.

Temperatur och drag

Vi vistas stora delar av vår tid inomhus och en bra inomhusmiljö, med rätt temperatur, är viktigt. Ett inomhusklimat som är för kallt, för varmt eller för dragigt, kan vara farligt för hälsan. Inomhustemperaturen bör ligga mellan 20 och 24 grader inomhus, men behoven kan vara olika för olika personer.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus bör den operativa temperaturen inomhus inte varaktigt överskrida 24 grader, och under sommaren bör den inte varaktigt överskrida 26 grader. Den operativa temperaturen inomhus bör kortvarigt inte överskrida 26 grader och under sommaren bör den inte kortvarigt överskrida 28 grader. Inomhustemperaturen bör inte underskrida 18 grader och för känsliga grupper bör den inte vara under 20 grader.

Folkhälsomyndighetens (FoHMFS 2014:17) allmänna råd om temperatur inomhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett bra tips för att ha koll på inomhustemperaturen i din bostad eller verksamhet är att regelbundet journalföra temperaturen. På så vis kan du enklare överblicka om temperaturen har avvikit helt kortvarigt eller om det är mer varaktigt. Det hjälper dig även att se om inomhustemperaturen förändrats med tiden.

Om du har problem med temperatur eller drag inomhus ska du kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för utredning och åtgärd.

Om du har frågor om temperatur eller om problem kvarstår efter du varit i kontakt med din fastighetsägare, kontakta miljökontoret.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?