Mjölby kommun, länk till startsidan

Ansök eller säg upp plats

Du ansöker om förskola via våra e-tjänster. För att ansöka till någon av kommunens två kooperativa förskolor, Axet och Björkbacken, kontaktar du förskolan direkt. För att ansöka om dygnet-runt-omsorg använder du särskild blankett.

Ansökan

För att du ska vara garanterad en plats behöver du anmäla ditt barn senast fyra månader innan barnet ska börja. I ansökan anger du önskat startdatum och du kan välja upp till tre olika köalternativ. Vi erbjuder plats så långt det är möjligt utifrån dina önskemål.

Det datum du ansöker om att ditt barn ska börja på förskola är det datum som introduktionen börjar.

Vi erbjuder inte plats för kortare tid än två månader.

Information och ansökan om dygnet-runt-omsorg

Förskoleplats i annan kommun

Om du är folkbokförd i annan kommun men önskar plats i Mjölby kommun måste du ansöka om en plats via vår e-tjänst. Utöver ansökan ska du även fylla i blanketten "Ansökan om mottagande i förskola i Mjölby kommun för barn som är folkbokfört i annan kommun".

Denna blankett ska även skickas in då du flyttar från kommunen, men vill behålla din förskoleplats i Mjölby kommun.

Blankett - "Ansökan om mottagande i förskola i Mjölby kommun för barn som är folkbokfört i annan kommun" Pdf, 162.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du bor i Mjölby kommun och önskar förskola i annan kommun, kontaktar du den aktuella kommunen för att få information om hur du ansöker om plats hos dem.

Skyddad identitet

Om du eller ditt barn har skyddad identitet ska du inte ansöka om förskola i vår e-tjänst. Kontakta istället förskoleadministrationen på utbildningsförvaltningen via kommunens växel, 010-234 50 00.

Köprioritering

 1. Syskonförtur. Syskon får förtur till lediga platser på samma förskola som äldre syskon. Med syskon avses helsyskon, halvsyskon och barn som är folkbokförda i samma hushåll.

  Om det inte finns en plats på samma förskola erbjuds plats på annan förskola inom garantitiden. Barnet hamnar i överflyttningskö till syskonets förskola och ny prövning med prioritering utifrån syskonförtur blir aktuell först vid nästa terminsstart.

  Om du väljer att tacka nej till erbjuden plats eftersom du inte fick plats på samma förskola som syskonet står du kvar i kön, men omfattas inte längre av garantin och ny prövning med syskonförtursprioritering blir aktuell först nästa terminsstart.
 2. Överflyttning mellan ordinarie förskolor sker i augusti och januari i mån av plats.

  Om du fått ett erbjudande till något av dina tre alternativ plockas du bort ur kön. Om du fortfarande vill stå i kö till ditt förstahandsval eller vill att barnet ska flyttas till en annan förskola måste du ansöka om omplacering. Överflyttning mellan ordinarie förskolor sker i augusti och januari i mån av plats. Ansökan ska ske senast fyra månader i förväg.
 3. Ordinarie kö efter ködatum. Om flera barn har samma ködatum går äldsta barnet först.

  Om du blir erbjuden förskoleplats på ditt förstahandsval men tackar nej, tas du bort ur kön och måste göra en ny ansökan.

  Om du blir erbjuden plats på en förskola som inte är ditt förstahandsalternativ och du tackar nej, står du fortfarande kvar i kön till ditt förstahandsval men omfattas inte längre av garantin och erbjuds eventuell ledig plats i augusti eller januari.

Platserbjudande

Du får platserbjudandet via e-post och SMS. I vår e-tjänst besvarar du platserbjudandet och registrerar dina inkomstuppgifter. Du måste besvara erbjudandet om plats i tid. Om vi inte får ditt svar inom utsatt tid makulerar vi din ansökan. Om båda vårdnadshavarna bor på samma adress räcker det att en vårdnadshavare besvarar platserbjudandet. I annat fall måste båda besvara platserbjudandet, oavsett om en eller båda behöver använda platsen.

När du har fått en placering för ditt barn blir du kontaktad av förskolan för introduktionssamtal. Introduktionen kan pågå olika länge men räkna med cirka två veckor.

Registrera inkomstuppgifter

I samband med att du tackar ja till platsen ska du även registrera dina inkomstuppgifter. För att förskoleavgiften ska bli rätt är det viktigt att vi alltid har aktuella inkomstuppgifter. För mer information om avgiften och vad som räknas som inkomst, kan du läsa här.

Avgift och regler

Registrera barnschema

När du tackat ja till platsen ska du registrera ett schema för vilka tider ditt barn behöver vara i förskolan. Du registrerar barnets tider i appen Edlevo.

Registrera barnschema och frånvaro

Säga upp plats

Om du inte längre har ett behov av plats i förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem behöver du säga upp din plats i vår e-tjänst. Uppsägningstiden är alltid två månader. Vi tar ut avgift under uppsägningstiden, oavsett om platsen nyttjas eller inte.

När en plats stått outnyttjad i två månader, kan den skriftligen sägas upp av ansvarig förskolechef eller rektor med en månads varsel. Ordinarie avgift debiteras vårdnadshavarna under denna tid.

Mer om förskolorna i Mjölby

Kontakt

Administration förskola
Telefontider
Måndag-torsdag klockan 9.30–11.30
Telefon medborgarservice:

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?