Mjölby kommun, länk till startsidan

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Om du har en varaktig funktionsnedsättning finns stöd som exempelvis färdtjänst eller riksfärdtjänst.

Ansök om färdtjänst och riksfärdtjänst

  • Du måste vara folkbokförd i Mjölby kommun för att söka färdtjänst.
  • Ansök om riksfärdtjänst inför varje resa och senast tre veckor innan du vill resa.
  • Vill du resa med riksfärdtjänst under jul- och nyårshelgen behöver vi din ansökan i mitten av november.
  • Har du e-legitimation ansöker du via vår e-tjänst. Saknar du e-legitimation eller vill ansöka via en blankett kan du kontakta medborgarservice.

Vad är färdtjänst?

Färdtjänst finns till för dig som har svårt att resa på egen hand. Precis som i kollektivtrafiken reser du tillsammans med andra resenärer. Om du beviljas färdtjänst och vilken typ av fordon du får resa med beror på din funktionsnedsättning.

Vi gör en utredning

Din ansökan prövas av en handläggare som bedömer ditt behov av färdtjänst. Blir du beviljad färdtjänst får du hem ett beslut om det. Vi utreder alltid om du kan resa med tåg eller buss tillsammans med ledsagare. Vid behov kan även anslutningsresor göras med färdtjänstfordon. Du måste ha särskilda skäl för att få tillstånd att använda färdtjänstfordon under hela resan.

Blankett ansökan om färdtjänst Pdf, 260.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Beställ färdtjänst

Vill du beställa färdtjänst, avbeställa en resa eller fråga om en bokad resa ring Östgötatrafikens beställningscentral: 0771-71 10 20.

Läs mer om färdtjänst på Östgötatrafikens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avgifter för färdtjänst

  • Resor under 25 kilometer kostar 26 kronor per biljett.
  • Resor över 25 kilometer kostar 52 kronor per biljett. För periodkort gäller samma avgift.

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst är en kostnadsersättning för dig som har en stor och varaktig funktionsnedsättning och gäller för resor utanför Östergötlands län. Du kan få riksfärdtjänst om du till exempel måste resa på ett särskilt kostsamt sätt. Kraven för att få riksfärdtjänst är högre än för färdtjänst. Hög ålder, mindre funktionsnedsättningar, rädsla eller oro att resa med allmänna kommunikationer räcker inte för att beviljas riksfärdtjänst. Varje ansökan prövas. Resan ska avse rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet.

Ledsagare och medresenär

Du som behöver hjälp under resan kan beviljas ledsagare. Ledsagaren får följa med utan kostnad. Ledsagaren måste stiga på och av på samma ställe som du. Det är du som resenär som själv ska ordna med ledsagare när du har fått tillstånd.

Du kan ta med dig en medresenär på din färdtjänstresa. Om ni reser med allmänna kommunikationer ska medresenären betala sin resa. Om ni reser med taxi eller specialfordon ska medresenären betala samma avgift som du.

Bagage och hjälpmedel

Du kan ta med två väskor som räknas som vanligt bagage. Du får också ta med hjälpmedel som är nödvändiga för att du ska kunna genomföra din resa. Om du har ledsagare eller medresenär ska hen ta hand om sitt bagage.

Lagar

Lag om färdtjänst (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lag om riksfärdtjänst (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Medborgarservice
Öppettider
Måndag–torsdag: 7.30–16.30Fredag: 7.30–16

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?