Hantverksutbildning guldsmed

En guldsmedselev som kikar på en ring med en lupp.

Är du kreativ, konstnärlig och gillar form och design? Då är guldsmedsutbildningen rätt för dig!

Yrket

Guldsmeder arbetar med att reparera smycken, tillverka smycken efter ritning samt smida och tillverka smycken efter egen design i bland annat guld och silver. I arbetet ingår även försäljning av smycken till kund.

För dig som gillar att arbeta med sina händer, skapa, har tålamod och är noggrann så är guldsmedsyrket ett underbart yrke som man aldrig tröttnar på. Det finns hela tiden nya utmaningar och med en yrkeskår som, på grund av hög ålder, minskar i antal så behövs det duktiga guldsmeder. Yrket låter din konstnärliga ådra frodas. Arbetet innehåller både planering och förberedelser samt är ett kreativt arbete.

Utbildningen

Utbildningen är på heltid via Mjölby vuxenutbildning i samarbete med Dackeskolan. Du studerar 5 dagar i veckan. Utbildningen riktar sig till dig med ett stort intresse för hantverk och smyckeskonst i guld och silver och den ger dig en bred praktisk och teoretisk kunskap om hantverket samt även fördjupade kunskaper och färdigheter inom smyckestillverkning. Målet är att ge dig de kunskaper du behöver för att få ett arbete inom guldsmedsbranschen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Denna kurs innehåller obligatorisk APL, arbetsplatsförlagt lärande (praktik). Under APL ges du möjlighet att på en guldsmedsverkstad iaktta och arbeta praktiskt med de saker som hör en guldsmedsverkstad till, t.ex. reparationer, nytillverkning, försäljning samt överhuvudtaget få en inblick i hur arbetet på en guldsmedsverkstad går till.
Under APL-tiden följer du arbetsplatsernas tider, vilket kan innebära kvälls- och helgtjänstgöring.

Kurser

  • Hantverk – introduktion 200 poäng
  • Hantverk guldsmed 1 – 200 poäng
  • Hantverk guldsmed 2 – 200 poäng
  • Hantverk guldsmed 3 – 200 poäng
  • Hantverk guldsmed 4 – 200 poäng
  • Hantverk guldsmed 5 - 200 poäng
  • Hantverk guldsmed 6a - 100 poäng

Ansökan

Utbildningstid: Augusti 2022 - December 2023, 3 terminer

Studietakt: Heltid

Sista ansökningsdag: 20 maj 2022, senare i mån av plats.

Plats: Dackeskolan, Mjölby

Antal platser: 5

Utbildningsort: Mjölby och den ort där din praktikplats finns.

Förkunskaper: Grundskola eller motsvarande med minst godkänt i betyg svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska.

Ansökan: Ansökan lämnas till Mjölby vuxenutbildning. Du måste vara behörig sökande vid ansökningstillfället. Använd blanketten som heter ”Ansökan till vuxenutbildning” .

Blankettarkiv

Studiemedel: Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN. Du står själv för kurslitteratur. Skyddskläder och annan utrustning får du låna.

Kontakt

Ansvariga lärare

Camilla Wallin och Niklas Galte
Telefon: 010-234 50 30 eller 073-077 82 49


Studie- och yrkesvägledare

Jane Johansson
Telefon: 010-234 52 59

vagledningvux@mjolby.se