Mjölby kommun, länk till startsidan

Förpackningsinsamling

Den 1 januari 2024 tog landets kommuner över ansvaret för insamlingen av förpackningar från villor och flerbostadshus. Förpackningar samlas idag in via återvinningsstationer och miljörum, men senast 2027 ska fastighetsnära insamling (FNI) vara infört i hela Sverige. I Mjölby kommun kommer förpackningar då kunna samlas in via fyrfackskärl.

Bild på en sorteringsanordning med olika fack för förpackningsavfall

Kommunalt insamlingsansvar 2024

Sommaren 2022 beslutade regeringen om nya lagkrav som innebär att kommunerna i januari 2024 tog över ansvaret för att samla in hushållens förpackningsavfall. Det beslutades även att alla kommuner landet senast 2027 ska ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar, så kallat FNI. I Mjölby kommun kommer det för villor och småhus införas fyrfackskärl, enligt ett beslut som togs i september 2023. Just nu pågår en utredning för hur implementeringen kommer ske.

En ytterligare förändring som det nya lagkravet har inneburit är att kommunerna nu ansvarar för tömning, städning och allmän drift av återvinningsstationerna. Tidigare sköttes detta av Förpackningsinsamlingen (FTI).

Varför tar kommunerna över ansvaret?

Syftet med de nya lagkraven är att återvinningen av förpackningar ska öka genom att det på sikt blir enklare för hushållen att sortera ut förpackningarna. Ökad utsortering leder till att fler förpackningar kan materialåtervinnas och att vi minskar vår användning av jordens resurser.

Viktiga datum

Att bygga upp en ny infrastruktur är ett omfattade arbete, nedan följer de viktigaste datumen som berör Sveriges kommuners avfallshantering:

  • 1 januari 2024 - Sveriges kommuner tar över insamling av förpackningsavfall från hushåll genom fastighetsnära insamling eller lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna ska också erbjuda separat insamling av matavfall.
  • 1 januari 2026 – Kommuner ska samla in förpackningsavfall på torg och i parker samt andra populära platser där kommunen har ett renhållningsansvar enligt gaturenhållningslagen.
  • 1 januari 2027 – Alla kommuner ska ha infört fastighetsnära insamling av förpackningsavfall från hushåll och anmälda samlokaliserade verksamheter. Kommuner ska samla in skrymmande förpackningsavfall via lättillgängliga insamlingsplatser.

Vanliga frågor och svar

Hur stora kommer de nya kärlen vara?

De nya fyrfackskärlen kommer vara 77 cm i bredd, 120 cm i höjd och 81 cm i djup per kärl. Observera att varje villa kommer ha två kärl.

Fyrfackskärl, presenterat framifrån och från sidan. Mått finns i texten ovan. Illustration.

Foto: PWS Nordic AB

När får jag de nya kärlen?

Det nya insamlingssystemet kommer införas i Mjölby kommun under kvartal fyra år 2026.

Blandas inte alla förpackningar vid tömningen?

Nej, sopbilarna som tömmer fyrfackskärlen är speciellt utformade för att kunna tömma de olika fraktionerna så att avfallet hamnar rätt i de separata fack som finns i bilen.

Är det obligatoriskt att byta kärl?

Ja, fastighetsnära förpackningsinsamling är något som alla kommuner i hela Sverige ska ha infört innan 2027 enligt ett nationellt lagkrav.

Hur ofta kommer soptunnorna att tömmas?

Den tunnan som du slänger gröna påsen med ditt matavfall i kommer att tömmas två gånger i månaden och den andra tunnan töms en gång i månaden.

Kommer Gröna påsen försvinna?

Nej, som det ser ut i dagsläget kommer vår Gröna påse finnas kvar, däremot kommer matavfallet slängas i ett separat kärl eller fack när det nya systemet införs.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?