Mjölby kommun, länk till startsidan

Matavfall och gröna påsen

En hel del av det vi slänger är matrester. Det kan till exempel vara mat som blivit över från matlagning, blivit för gammal eller som lämnats kvar på tallriken. I Mjölby kommun samlar vi in matavfall i Gröna påsen, som läggs tillsammans med övriga soppåsar i det vanliga sopkärlet.

Vad ska slängas i gröna påsen?

Gröna påsen är jättebra! Ditt matavfall omvandlas till energi som kommer till nytta exempelvis som fordonsbränsle och gödsel som sprids på åkermark. Då minskar vi användningen av fossila bränslen och konstgödsel. Men, du måste sortera rätt i påsen.

Det här ska du slänga i gröna påsen

 • Matfett
  Smör, margarin, olja, kokosfett och så vidare
 • Matrester
  Råa och tillagade, exempelvis kött, rotsaker, sallad, pasta, bröd, bönor, etc
 • Ben och skal
  Kött- och fiskben, fiskrens, skal från skaldjur och ägg
 • Frukt och grönt
  Skruttar, skal och kärnor, frukt och grönsaker som blivit för gamla
 • Kaffe och te
  Kaffesump, filter, tepåsar och teblad

Det här ska du inte slänga i gröna påsen

 • Sevetter och papper
  Hushålls- och toapapper, blöjor, bindor och tamponger
 • Växter med mera
  Krukväxter, jord, grus, hund- och kattbajs, kattsand
 • Tobak
  Fimpar och snus
 • Läkemedel
  Gamla läkemedel ska lämnas in på apotek

Gröna påsens resa

Det är enkelt att sortera ditt matavfall. Här beskriver vi hur det går till.

 1. Du slänger matavfallet i Gröna påsen.
 2. När påsen är full knyter du dubbelknut på den.
 3. Släng den Gröna påsen i den vanliga soptunnan.
 4. Sopbilen hämtar soporna som vanligt.
 5. Sopbilen töms och de gröna påsarna skiljs ut genom optisk sortering.
 6. Innehållet från de gröna påsarna rötas och blir till biogas och biogödsel.

Det är viktigt du knyter dubbelknut på dina vanliga soppåsar också! Inget löst avfall får ligga i soptunnan. Ditt övriga avfall sorterar du på samma sätt som du gör nu.

Så här knyter du påsen! Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål hamnar i soptunnan. Lösa förmål ställer till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.

Tekniska verken har tagit fram filmer som beskriver hur gröna påsen fungerar.

Tekniska verkens film om gröna påsen för vuxna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tekniska verkens film om gröna påsen för barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya gröna påsar

Det är viktigt att du använder gröna påsen. Nedan kan du läsa hur du går till väga för att få nya gröna påsar om du bor i villa eller lägenhet.

Genom att slänga ditt matavfall i gröna påsen gör du miljön en stor tjänst. Varje år slänger Mjölby kommuns hushåll 800 ton matavfall i fel påse. Om det avfallet hade sorterats rätt hade det räckt till att köra en biogasdriven bil fyra varv runt jorden.

Villa

Varje höst delas gröna påsen ut till de villor, som får sin soptunna tömd av en sidlastare. Vid utdelningen får varje hushåll tre rullar som läggs på tomten. Om dina gröna påsar skulle ta slut och du behöver fler är du välkommen att hämta på Hulje återvinningscentral eller i stadshusets reception i Mjölby. De finns även att hämta på biblioteken i Mantorp, Väderstad och Skänninge. Om du har fått fler rullar än du behöver, kan du antingen ge dem till grannen eller lämna dem där du kan hämta nya rullar.

Du som inte får din soptunna tömd av en sidlastare och behöver nya påsar knyter bara en grön påse på sopkärlet, när som helst under året, så lämnar chauffören en ny rulle på locket. Kom ihåg att ta bort den gröna påsen från sopkärlet när du fått påfyllning.

Lägenhet

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut.

Startpaket

I samband med att Gröna Påsen infördes fick alla hushåll ett startpaket. Startpaketet innehåller en påshållare, gröna påsar och en informationsbroschyr. Behöver du ett startpaket eller är du osäker på om ditt sopkärl töms med sidlastare eller baklastare kan du kontakta kundservice.

Flerfamiljshus

I flerfamiljshus rekommenderar vi att nya påsar till boende finns i något gemensamt utrymme till exempel, grovsoprum eller tvättstuga. Vi leverar fritt ett årsbehov med gröna påsar till varje flerfamiljshus, efter beställning här på hemsidan. Det går även bra att hämta nya påsar på Hulje återvinningscentral.

Vanliga frågor och svar om gröna påsen

Du ska endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara lunch som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal eller till exempel potatis- eller äggskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, läkemedel, plast eller det som ska till återvinning i den gröna påsen.

I sorteringsguiden kan du enkelt se hur du ska sortera ditt avfall.

När Gröna Påsen är full knyter du den med en dubbelknut (precis som på de andra soppåsarna). Sedan slänger du den i vanliga soptunnan.

Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara ligga i en plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att det inte ska ligga lösa sopor i tunnan. När soporna trillar ur påsen orsakas problem i sorteringsanläggningen. Lösa sopor kan även leda till mer skräp i naturen då vinden lätt tar med sådant som inte ligger förslutet i en påse.

Gröna Påsen är lite mindre än en vanlig soppåse eftersom den kan behöva slängas oftare för att undvika lukt. Du ska inte använda något lock till påshållaren. Påsen har inte vanliga handtag, vilket beror på att den inte ska användas till annat än matrester. Den gröna färgen gör att kameran i sorteringsanläggning automatiskt kan läsa av och sortera ut de gröna påsarna från de andra soppåsarna.

De gröna påsarna ingår i avgiften för sophämtning. De villahushåll som har tömning med sidlastare får varje höst tre nya rullar med gröna påsar.

Du som bor i ett hushåll som töms med baklastare kan knyta en grön påse runt handtaget på ditt sopkärl, när du behöver fler gröna påsar. Då levereras en ny rulle när soptunnan töms. Kom ihåg att ta bort den gröna påsen från sopkärlet när du fått påfyllning.

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut.

Är dessa möjligheter inte tillräckliga kan du hämta rullar på Hulje återvinningscentral, i receptionen i stadshuset eller på biblioteksfilialerna i Skänninge, Väderstad och Mantorp.

Du som fastighetsägare kan beställa nya påsar till dina fastigheter här. Länk till annan webbplats.


Har du frågor om påfyllning av påsar är du välkommen att kontakta vår kundserivce.

Det finns 50 påsar på en rulle.

Nej, påsen är uteslutande till för matrester. Eventuella grus- och jordrester kan ställa till problem i biogasanläggningen.

Nej, påsarna är bara till för matrester och matavfall.

Om du inte har fått något startpaket är du välkommen att kontakta VA- avfall kundservice.

Du som komposterar dina matrester själv får fortsätta med det om du gjort en anmälan till miljökontoret.

Du är varmt välkommen till Hulje återvinningscentral eller till receptionen i stadshuset för att hämta ut ett startpaket till ditt fritidshus.

Kontakt

Kundtjänst VA/ Avfall
Telefontid
Vardagar 9.30–12, 13.30–15.30

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?