Bassängbad
Bassängbad är en badanläggning som är öppen för allmänheten eller används av många människor. Bassängbad ska anmälas till miljökontoret.
För att skydda hälsa och miljö är det viktigt att bassänger och lokaler underhålls noggrant och att vattnet desinfekteras. Bassängbad för allmänheten, samt de på exempelvis konferensanläggningar eller hotell, måste anmälas. Detta gäller både inomhus- och utomhusbad. Exempel på bassängbad:
- Simbassäng
- Bubbelpool
- Floatingtank
- Badtunna
Om du har en badtunna eller pool för privat bruk behöver du inte göra en anmälan.
Anmälan
Verksamhet som är anmälningspliktig ska anmälas till miljönämnden senast sex veckor innan verksamheten startar.
Om din verksamhet förändras, till exempel genom ägarbyte, att den upphör eller utökas, ska detta också anmälas till miljönämnden. Om din verksamhet byter lokal krävs en ny anmälan.
Hygien och smittskydd
För att alla ska få en trygg upplevelse på en badanläggning är det viktigt att både de som driver anläggningen och de som badar tar ansvar för hygienen. Därför behöver du se till att de badande i din verksamhet har möjlighet att duscha innan bad och att de badande använder rena badkläder.
I era rutiner ska det framgå hur rutinerna upprätthålls, hur verksamheten informerar gästerna om hygienrutinerna och hur verksamheterna underlättar för gästerna att följa de hygienrutiner som finns.
Regelbunden och effektiv städning minskar risken för smittspridning och förebygger beläggningar och mögelpåväxt.
Provtagning
För att kontrollera att badvattnet håller god kvalitet och att reningsanläggningen fungerar som den ska, är det viktigt att du tar regelbundna prover av bassängvattnet. Kostnaden ligger på verksamheten.
Följande parametrar ska kontrolleras:
- Fritt klor (mg Cl2/l)
- Bundet klor (mg Cl2/l)
- Totalt klor (mg Cl2/l)
- Odlingsbara (heterotrofa) bakterier (cfu/ml)
- Pseudomonas aeruginosa (cfu/100 ml)
- Turbiditet (FNU)
- Kemisk syreförbrukning, COD (mg O2/l)
- Trihalometan, THM (µg/l)
- pH
- Legionella (bassängbad med en vattentemperatur över 30 grader)
För reningssystem med annat desinfektionsmedel än klor, kan andra provtagningsparametrar bli aktuella.
Egenkontroll
Alla som har en verksamhet där det kan innebära risk för människors hälsa eller miljö, måste ha ett egenkontrollprogram. Egenkontroll innebär att verksamhetsutövaren själv ansvarar för att planera, kontrollera och följa upp sin verksamhet.
I korta drag innebär det att du ska ha koll på din verksamhet, känna till riskerna och förebygga dem. Om problem uppstår ska du ha rutiner för att åtgärda dem.
Dokumentation
Har du en tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet måste din egenkontroll finnas skriftligt. Dokumentationen hjälper till att visa att du följer gällande krav och underlättar egna bedömningar av behov och underhåll av utrustning och lokaler.
Hur omfattande din egenkontroll behöver vara beror bland annat på hur stor verksamheten är och vilka risker som finns.
Exempel på vad en egenkontroll kan innehålla:
- Ansvarsfördelning gällande miljöfrågor
- Riskbedömningar i verksamheten
- Kontroll av utrustning
- Rapportering av driftstörningar till miljökontoret
- Kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad
- Provtagningsplan
- Avfallshantering
- Klagomålshantering
- Energianvändning
- Ventilationen i lokalen
- Hygienrutiner
- Städrutiner för lokalens olika utrymmen
Egenkontrollen ska vara anpassad utifrån er verksamhet. Med en fungerande egenkontroll upptäcker ni brister och fel i verksamheten, lokalen eller på utrustning och rutiner innan de orsakar skada.
Tillsyn
Miljönämnden ansvarar för tillsynen av hälsoskyddsverksamheter i Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner. Miljökontoret utför tillsynen och har i uppdrag att kontrollera att verksamheter följer bestämmelserna de berörs av.
Tillsynen innebär vanligtvis att miljökontoret gör inspektioner eller granskar handlingar som skickas in. Detta görs med stöd av olika lagstiftningar, bland annat miljöbalken, strålskyddslagen, smittskyddslagen och förordningar. Syftet är att förebygga risker för människors hälsa eller miljön.
Inspektioner
Alla anmälningspliktiga verksamheter får regelbundna inspektioner. Hur ofta man får inspektion varierar beroende på verksamhetens typ, och kan vara årligen, vartannat år eller vart tredje år.
Vid en inspektion kontrolleras bland annat provtagningsresultat, hygien och egenkontroll. I lokalerna inspekteras exempelvis buller, ventilation, fukt, mögel och städning.
Verksamheter som inte omfattas av anmälningsplikt kan inspekteras vid projekt, särskilda satsningar eller om det kommer klagomål.
Avgifter
Miljökontoret tar ut avgift för prövning av anmälan och tillsyn enligt taxa som beslutas av kommunfullmäktige.