Mjölby kommun, länk till startsidan

Matavfall från verksamheter

Genom att sortera ut ditt matavfall är du med och bidrar till en bättre miljö. Här kan du läsa om krav på matavfallssortering och miljönyttan med att återvinna matavfall samt få tips för att lyckas med din sortering.

Gröna påsen för matavfall som försluts med två dubbelknutar

Matavfallssortering obligatoriskt från 2024

Från 1 januari 2024 är det krav på obligatorisk utsortering av matavfall för alla hushåll och verksamheter i Sverige.

Matavfallet vi samlar in rötas till biogas i en biogasanläggning i Linköping. Biogasen kan exempelvis användas som drivmedel i bilar och bussar. På så sätt minskar behovet av fossila bränslen som bensin och diesel, vars utsläpp bidrar till växthuseffekten.

Biogödsel, som är en rest från rötningsprocessen, har hög näringshalt och används som gödningsmedel på jordbruksmark där ny mat odlas. Biogödsel kan alltså ersätta konstgödsel. Mat blir till ny mat, helt enkelt!

Varför är det obligatoriskt?

Matavfall är en viktig resurs som vi ska ta hand om. Maten ska förstås ätas upp, men skal och rens är en värdefull resurs som vi behöver ta vara på.

Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet.

I Sverige samlas årligen 440 000 ton matavfall in för återvinning, vilket motsvarar cirka 42 kilogram per person och år. Under 2020 uppnåddes det nationella etappmålet om att 40 procent av allt matavfall ska gå till biologisk behandling. Men det finns fortfarande stora mängder matavfall som inte källsorteras och som inte går till biologisk behandling. Detta matavfall hade kunnat återföras till kretsloppet och användas bättre.

Genomförandet har fått stor påverkan på fastighetsägare, butiker, restauranger och storkök. Detta i form av bland annat investeringar i avfallsutrymmen, nya rutiner och informationskrav mot kunder.

Tips för en lyckad matavfallsinsamling

Att minska matsvinnet ger den största miljövinsten och sorterar man ut det matavfall som ändå blir så gör vi biogas och biogödsel av det. Därför är det viktigt att alla bidrar och gör en insats för miljön genom att minska matsvinnet och sortera sitt matavfall.

Informera mera

Det är viktigt att alla i er verksamhet vet hur och varför matavfallet ska sorteras. Det är bra om personalen även vet om vilka dagar matavfallet hämtas och var de ska vända sig om det uppstår frågor eller problem. Sätt upp sorteringsanvisningar där personalen sorterar matavfallet.

För att matavfallsinsamlingen ska fungera

För att säkerställa att utsoteringen av matavfall sker på ett lämpligt sätt i er verksamhet ska följande krav uppfyllas:

  • Inga lösa sopor i kärlet. Det stör sopsorteringen.
  • Säckar och påsar ska vara väl förslutna med dubbelknut eller stripes.
  • En påse med matavfall får väga max 15 kilogram, annars blir den för tung vid sorteringen.

Kontakta kommunen om du i dagsläget har en verksamhet som saknar utsortering av matavfall så kan vi säkerställa att vi hämtar det på det sätt som passar er verksamhet.

Gröna påsar för verksamheter

Verksamheter kan välja mellan följande storlekar på Gröna påsen:

  • 6 liter, vilket är samma påsen som används hos hushåll. Denna påse är den som är bäst att använda i lunchrum.

  • 20 liter, vilket är lite mindre än plastkassar från mataffärer, denna påse lämpar sig för kök, restauranger och lunchrum med mycket kaffesump.

Vi leverar fritt ett årsbehov med gröna påsar till varje verksamhet. Du beställer enklast gröna påsen via vår E-tjänst.

Matavfall från livsmedelsbutiker

I livsmedelsbutiker uppkommer ofta sådant som butiken av olika skäl inte längre vill eller kan använda eller sälja som livsmedel. Det kan till exempel bero på utgånget ”bäst före-datum” eller skada på förpackningen som påverkar innehållet. Generellt utgör kasserade livsmedel från livsmedelsbutiker kommunalt avfall och ska hämtas av kommunen.

Du som driver en livsmedelsbutik ska beställa hämtning av matavfall som uppkommer i personalkök från oss på kommunen. När det gäller kasserade livsmedel från själva butiken utreder kommunen hur insamlingen kommer att ske fortsättningsvis. Vi kommer att informera mer om detta framöver.

Tips och råd för minskat svinn

Grönsakskyl med dörrar
Frukt och grönt får längre hållbarhet om de förvaras i en lägre temperatur än butiken i övrigt.

Tillagning av mat
Butikerna kan använda varor som annars hade kastats som råvara till färdiglagade måltider, som sedan säljs till kunderna.

Ordning och reda
De butiker som har bra koll på sitt lager och sin butik håller nere svinnet, eftersom de lättare uppmärksammar varor som närmar sig sitt bäst-före-datum.

Exponering och prissänkning
Genom att exponera varor som riskerar att bli svinn kan butikerna sälja dem innan de blir dåliga. Att sätta ned priset är ett annat sätt att sälja sådant som ligger i farozonen för att kastas.

Förpackningar och mängdrabatt
Förpackningar ska vara ändamålsenliga och skydda varan. Det är även viktigt att inte vara för frikostig med mängdrabatter och stora förpackningar eftersom det riskerar att flytta matsvinnet till hushållen istället.

Kundkommunikation
Kunskapshöjande åtgärder behövs genomgående, inklusive kommunikation med kunderna, för att svinnet i butik (och i hushållen för den delen) ska kunna minskas.

Mer information om hantering av avfall från företag och verksamheter

Kontakt

Kundtjänst VA/ Avfall
Telefontid
Vardagar 9.30–12, 13.30–15.30

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?