Fett i avloppet
Fett hör inte hemma i våra avlopp. Fett som hamnar i avloppet från bland annat matlagning leder på sikt till att fettproppar bildas vilket orsakar stopp och översvämningar.
Genom att vi tillsammans tar hand om det fett som uppstår vid matlagning, i stället för att hälla det i avloppet, kan vi undvika flera problem. Fett som spolas ner orsakar stopp i pumpstationer och kan i värsta fall leda till att avloppsvatten rinner ut på gatan. Det finns också risk för fettproppar i fastighetens egna ledningar, vilket kan leda till både kostsamma och besvärliga skador.
Så gör du för att det inte ska bli fett i avloppet
Torka ur stekfett med papper
För mindre mängder fett ta för vana att torka ur den avsvalnade stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.
Förhindra stopp i avloppet med Miljötratten
Med hjälp av miljötratten kan du på ett enkelt sätt ta hand om överblivet matfett i en flaska och undvika onödigt stopp i ledningarna. Tratten är utformad för att skruvas på en stor flaska. I locket på tratten kan du sätta fast flaskans lock fram tills dess den är full och ska slängas. Se till att fettet har svalna innan du häller över det på flaskan.
Det fett som blir kvar i stekpannan torkas ur med hushållspapper som du sedan lägger i matavfallspåsen eller soppåsen.
Exempel på fett som inte ska hällas i avloppet
- Överblivet matfett i stekpannan
- Fett som uppkommit efter att ha stekt exempelvis bacon
- Olja från fiskkonserver
- Frityrolja
- Olja från burk med soltorkade tomater
- Fettet behöver inte silas eller göras rent, det viktiga är att fettet inte kommer ner i våra ledningar.
Var finns miljötratten?
Miljötratten finns att hämta:
- På Hulje ÅVC
Vad gör jag med den fyllda flaskan?
När du har fyllt din flaska med matfett skruvar du på den kork som fanns till flaskan från början och slänger den sedan på vår ÅVC eller direkt i restavfallspåsen.
Matfettet är väldigt energirikt och fungerar därför bra att energiåtervinna för att få till exempel fjärrvärme och eftersom det är ett livsmedel går det också alldeles utmärkt att göra biogas och biogödsel av de.