Översvämning
Det finns flera orsaker till att det blir översvämning. Skyfall är en av anledningarna. Skyfall uppstår när det regnar väldigt kraftigt under en kort period. Skyfall är relativt ovanliga men under de senaste åren har det dock skett en väsentlig ökning. SMHIs definition av skyfall är att det kommer minst 50 millimeter nederbörd på en timme eller minst en millimeters nederbörd på en minut.
Nästan alla skyfall sker på sommaren då luften är varm. Skyfallen har inte varit särskilt vanligt förekommande tidigare men har ökat kraftigt under de senaste åren och forskning visar att de även kommer bli allt vanligare i och med de pågående klimatförändringarna.
Att skyfall och översvämningar uppstår är inte ett problem i sig. Problemen uppstår när vattnet skadar byggnader och vägar, men det blir även ett hinder för trafiken. Därför är det viktigt att leda vattnet till platser där det gör minst skada.
Det är viktigt att ha med sig att den mängd nederbörd som kommer under ett skyfall inte tas omhand av dagvattenledningarna, då de inte är dimensionerade för att ta hand om den mängd vatten som blir. Under en intensiv nederbörd riskerar dagvattenbrunnarna även att täppas igen av bland annat skräp, slam, avlagringar och vegetation. Hastigheten på vattnet vid ett skyfall blir väldigt högt och då hinner inte vattnet tas omhand i brunnen, utan rinner vidare till lägsta punkten även om det finns plats i dagvattenbrunnen och ledningen.
Sms-utskick
Du har väl sett att du kan registrera ditt telefonnummer för att få ett sms från Mjölby kommun vid avvikande händelser. Då Mjölby kommun har planerade avstängningar, akuta vattenavstängningar eller andra akuta händelser får alla som har sitt nummer registrerat på den aktuella adressen som är drabbad ett sms med kortare information om vad som händer. När du får ett sms kommer avsändaren vara Mjölby VA.
Kommunens ansvar
Kommunen ansvarar för att ta hänsyn till klimatförändringarna när en ny bebyggelse planeras. Klimatanpassning är en viktig del i arbetet med såväl detalj- och översiktsplaner som vid bygglovshandläggning. Genom att arbeta aktivt med en medveten planering säkrar kommunen att nya klimatrisker inte byggs in i nya byggnader och områden.
Förebyggande åtgärder som Mjölby kommun gör
- Försöker skapa ytor där vatten tillfälligt kan översvämma utan risk för privat egendom, till exempel i parker eller på bollplaner.
- Anpassar byggnationer så långt det är möjligt utifrån de naturliga rinnvägarna som vattnet har.
- Ingångsvärdet i varje byggprojekt är att minska översvämningsrisker.
Fastighetsägarens ansvar
Som fastighetsägare ansvarar du för att skydda din bostad mot översvämningar. Det innebär att du ska genomföra åtgärder för att minska risken för översvämningar och för att skydda din egendom om en översvämning skulle inträffa.
Förebyggande åtgärder för fastighetsägare
Översvämning drabbar oftast hus med källare. Det kan bero på stopp i ledningar, snösmältning, nederbörd eller vatteninstallationer som läcker. Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar ständigt med att förbättra avloppsnätet men det går ändå aldrig att helt ta bort riskerna för en källaröversvämning.
Tips på förberedande åtgärder vid risk för översvämning:
- Kontrollera din försäkring. Vilka villkor gäller vid en översvämning. Ta bilder på rummen i huset för att kunna visa försäkringsbolaget vid behov.
- Ta reda på om ditt område varit översvämmat tidigare och vilka konsekvenserna blev då. Tidigare erfarenheter kan vara till hjälp för din egen beredskap. I MSB:s översvämningsportal visas kartor över översvämningsrisker utmed svenska vattendrag och kuster.
- Följ väderleksrapporten. Ha koll på väderprognoserna för att kunna ta del av SMHI:s varningar för höga flöden eller kraftigt och ihållande regn.
- Förvara värdefulla eller känsliga föremål på en säker plats.
- Kontrollera att stuprör, brunnar, diken och dräneringsrör är rensade och i bra skick och att rötter från träd och buskar inte nått ner i VA-systemet och orsakar stopp och läckage.
- Säkerställ att fastighetens ledningsnät är i gott skick och rätt kopplat.
- Se till att marken lutar bort från fastigheten så att avrinning sker åt rätt håll. Dock inte till omkringliggande fastigheter. Finns det risk att det rinner in vatten till din fastighet från intilliggande områden är det bra att förbereda sig med material för att skärma av flödet. Sandsäckar är ett exempel på lämpligt material för att stänga ute vatten.
- Se över elen så att den inte riskerar att utsättas för översvämning.
- Kontrollera att tak, fönster och dörrar är täta så att inget vatten kan rinna in.
- Skaffa skyddsutrustning. För dig som bor i ett utsatt läge och vet att risken för att få in vatten är stor, kan det vara klokt att ha en dränkbar pump i beredskap. Tänk även i förväg ut det bästa läget för en tillfällig barriär som skyddar det du tycker är viktigast. Lägg inte barriären där den kan förorsaka skred.
Mjölby kommun har inte tillgång till sandsäckar eller andra barriärer för att stoppa vattnet. Det är något fastighetsägaren själv behöver ansvara för och bekosta.
Tips på förberedande åtgärder för hus med källare vid risk för översvämningar:
- Placera inte saker i källaren som är värdefulla och känsliga för fukt.
- Golv och väggar i källaren bör vara av vattentåligt material.
- Ha avstängningsbara golvbrunnar, backventiler på avlopp, pluggar för ledningar till tvättställ och vattentätt lock över toaletten. Tänk på att många anordningar, som pumpar och backventiler, behöver ses över regelbundet för att fungera som de ska.
- Förse golvbrunnar i källare som inte går att stänga av med tätande anordningar eller byt till avstängbara brunnar.
- Kontrollera att regn- och smältvatten leds från byggnaden.
- Bygg vall vid nedfarter till garage och andra utrymmen.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger råd om hur fastighetsägare kan skydda sig mot översvämningar.
Mer information hittar du via MSB.se - förbered dig för översvämning. Länk till annan webbplats.
Åtgärder vid översvämning för fastighetsägare
Att tänka på vid en översvämning:
- Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Se till att eventuell dräneringspump inte stannar.
- Flytta saker som är fuktkänsliga.
- Skaffa hjälp med länspumpning.
Räddningstjänsten kan hjälpa till. Du når dem på telefonnummer
010-234 54 00. - Vara noga med hygienen vid kontakt med inträngande avloppsvatten.
- Förbered för eventuell evakuering.
Åtgärder efter en översvämning för fastighetsägaren
- Ring försäkringsbolaget
- Fotografera och dokumentera skador.
- Anlita en elektriker för att kontrollera el-installationen innan strömmen slås på.
- Ordna hjälp med skadereglering och uttorkning.
- Rengör allt som har varit i kontakt med översvämmat vatten.
- Anmäl översvämningen till samhällsbyggnadsförvaltningen.
- Meddela skriftligen eventuella ersättningskrav till samhällsbyggnadsförvaltningen.
Dokumentera
Du bör dokumentera översvämningen och dina åtgärder, både skriftligt och med bilder. Frågor som du bör svara på är hur vattnet kom in och vilka åtgärder du vidtog.
Ersättning och försäkring
Att drabbas av en översvämning innebär stora besvär och mycket arbete. De skador och besvär som uppstår kan tyvärr inte kompenseras av varken försäkringsbolag eller av Mjölby kommun fullt ut. Därför är det bra om du som fastighetsägare arbetar förebyggande för att undvika en översvämning och att du vet hur du ska göra om du drabbas.
Om du har fått skador på din egendom ska du först anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Om försäkringsbolaget nekar ersättning kan du ställa krav till kommunen.
- För att göra detta behöver du ett intyg från försäkringsbolaget som bekräftar att de nekat ersättning.
- Skicka kravet till samhallsbyggnad@mjolby.se.
- Efter att kravet inkommit kommer en utredning att genomföras för att avgöra om kommunen är ersättningsskyldig.
Kontakt vid akut läge
Om du i ett akut läge behöver hjälp med till exempel pumpning kan du kontakta räddningstjänst. Även kommunens felanmälan (jour) kan vara behjälplig till viss del.
Du når jouren på telefonnummer 0142-107 07.