Program för Smaklabbet 2025
Välkommen till Smaklabbet – en tillfällig arena för mat, innovation och hållbarhet mitt i centrala Väderstad. På den här sidan hittar du hela programmet för sommaren 2025.
Smaklabbet håller öppet i centrala Väderstad mellan 21 juli till 17 augusti. Du hittar oss mitt i samhället – nära caféer, butiker och restauranger. Det är fri entré och öppet alla dagar mellan 11–16. Kom förbi och upplev smaktester, utställningar och aktiviteter för hela familjen.
Föreläsningarna är gratis men har begränsat antal platser och behöver förbokas. Information om bokning släpps i god tid innan programmet drar igång.
Programmet uppdateras löpande.
Vecka 30
Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad
Måndag 21 juli:
- 11.00
Invigning av Smaklabbet
Smaklabbet invigs av kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. - Smaktester
Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete. - Utställningar
Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.
Tisdag 22 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Onsdag 23 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Torsdag 24 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Fredag 25 juli:
- 12–12.45
Föreläsning: Hur mar och hållbarhet hänger ihop med Victoria Voss
Hur kan vi äta gott, må bra och samtidigt ta hand om vår planet? I den här inspirerande föreläsningen guidar Victoria Voss oss genom sambanden mellan mat, hälsa och hållbarhet – både globalt och i Sverige. Du får ta del av den senaste forskningen och konkreta tips på hur du kan göra smarta val i matbutiken och i köket. Med hjälp av recept och vardagliga exempel visar Victoria hur hållbara matvanor också kan vara enkla, goda och snälla mot plånboken.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Lördag 26 juli:
- 11.00
Föreställning med SjörövarFrida
SjörövarFrida åker tur och retur över havet på skeppet Panthalon, gjord av pantflaskor. Med ett cykelhjul till roder, gamla lakan som segel och gitarren som paddel, tar SjörövarFrida med barnen på upptäktsfärd med miljön som tema. Under resorna (som annars lätt blir långtråkig för SjörövarFrida som låter något av barnen styra skeppet) tar hon fram gitarren och gastar välkända sånger.
Föreställningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - 14.00
Familjequiz med tema mat
Frida Knutsson håller i ett familjequiz med tema mat. Passar barn och vuxna i alla åldrar.
Familjequizet är kostnadsfritt men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Söndag 27 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Vecka 31
Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad
Måndag 28 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete. - Utställningar
Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.
Tisdag 29 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Onsdag 30 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Torsdag 31 juli:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Fredag 1 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Lördag 2 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Söndag 3 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Vecka 32
Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad
Måndag 4 augusti,
Temadag krisodling och hemberedskap:
- 11.00–16.00
Workshop för barn: Starta din egen krisodling!
Vad behöver vi om maten tar slut i affären? I den här workshopen får du plantera ett frö att ta med hem – ett första steg mot din egen krisodling. Vi pratar om hur man kan odla själv, varför det är smart att kunna och vad som behövs för att växter ska trivas. Passar nyfikna barn från ca 3 år och uppåt. - 11.30–12.30
Föreläsning: Odla dig ur krisen med Farbror Grön – Johannes Wätterbäck
Föreläsningen Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vår egen gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - 14.00–15.00
Föreläsning: Så klarar du dig om krisen kommer
Vilken mat ska du ha i din krislåda? Mjölby kommuns säkerhetsavdelning visar en krislåda som hjälper dig att klara dig i upp till en vecka vid till exempel ett längre strömavbrott. Få konkreta tips på hur du förbereder dig – både enkelt och smart.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - Smaktester
Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete. - Utställningar
Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.
Tisdag 5 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Onsdag 6 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Torsdag 7 augusti:
- 11.30–12.00
Föreläsning: Hur smakar insekter? med Ola Albrektsson, insektskock
Två miljarder människor i världen äter redan insekter – hur kan vi i Sverige ta efter? Ola Albrektsson, känd från TV och radio, berättar om sin resa som insektskock och delar med sig av tankar, tips och recept på allt från syrsmjöl till mjölmaskfärs. En inspirerande föreläsning om nya smaker och hållbar mat för framtiden.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - 13.30–14.00
Föreläsning: Hur smakar insekter? med Ola Albrektsson, insektskock
Två miljarder människor i världen äter redan insekter – hur kan vi i Sverige ta efter? Ola Albrektsson, känd från TV och radio, berättar om sin resa som insektskock och delar med sig av tankar, tips och recept på allt från syrsmjöl till mjölmaskfärs. En inspirerande föreläsning om nya smaker och hållbar mat för framtiden.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Fredag 8 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Lördag 9 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Söndag 10 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Vecka 33
Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad
Måndag 11 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete. - Utställningar
Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.
Tisdag 12 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Onsdag 13 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Torsdag 14 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Fredag 15 augusti:
- 11.30–12.00
Föreläsning: Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström
Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - 13.30–14.00
Föreläsning: Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström
Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.
Föreläsningen är kostnadsfri men behöver förbokas. Begränsat antal platser. Mer information kommer. - Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Lördag 16 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!
Söndag 17 augusti:
- Smaktester
Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester. - Utställningar
Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar. - Smaklabbet Junior
Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!