Föreläsningar och workshops
I Smaklabbet bjuder vi in experter, eldsjälar och entreprenörer som delar med sig av kunskap, inspiration och nya perspektiv på mat, hälsa, hållbarhet och framtidens livsmedel. Här hittar du alla föreläsningar och workshops under sommarens evenemang.
Föreläsningarna är gratis men har begränsat antal platser och behöver. Biljetter bokas via Billetto. Du hittar alla våra föreläsningar via vår evenemangssida: Evenemang för Smaklabbet, Billetto. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bo Stark. Fotograf: Väderstad AB
Bo Stark
Måndag 21 juli 13.00–13.45
Från smedjan i Väderstad till en världsledande industri. Hur påverkar lantbrukstekniken maten på våra tallrikar? Och hur föds ett företag som förändrar förutsättningarna för hur vi odlar vår mat? Bo Stark, försäljningschef och son till grundarna av Väderstad AB, berättar om företagets resa från en liten smedja till en global aktör som bidrar till mer effektiv och hållbar livsmedelsproduktion världen över. En föreläsning om innovation, mod och hur tekniken bakom maten vi äter har utvecklats genom generationer.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Från smedjan i Väderstad till en världsledande industri med Bo Stark, Väderstad AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Per Frankelius och Karolina Muhrman. Foto: Agtech Sweden
Per Frankelius och Karolina Muhrman
Måndag 21 juli 14.00–15.00
Oavsett vad du äter är vi alla beroende av lantbruk för att få mat på tallriken. Lantbruket är idag en av väldens mest högteknologiska branscher och mycket av den teknik som utvecklats kan lösa flera hållbarhetsproblem. Per Frankelius och Karolina Muhrman, båda forskare vid Linköpings universitet ansvarar för en av Sveriges största innovationsplattformar, Agtech Sweden, som arbetar med innovation och teknikutveckling för ett hållbart lantbruk. Under föredraget tas du med på en resa genom matproduktionens historia till framtiden. Frågor om hållbarhet varvas med beskrivning av tekniskt lösningar du inte visste fanns.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Bland drönare, robotar, sensorer, AI och rymdteknik – vet du hur din mat produceras? med Per Frankelius och Karolina Muhrman, Agtech Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Victoria Voss.
Victoria Voss
Fredag 25 juli 12.00–12.45
Hur kan vi ändra våra matvanor så att de livsmedel vi väljer är bra för både oss och vår planet? Det är huvudfrågan som miljövetaren Victoria Voss fokuserat på i sin forskning, och numera i sin roll som hållbarhetschef på Kavli. Victoria har verkat inom EAT Foundation och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms Universitet, och är författare till böckerna Eat Good: recept som förändrar världen (tillsammans med Johan Rockström) och Göra Gott: kokbok för unga miljöhjältar (tillsammans med Malin Landqvist). I sin föreläsning presenterar Victoria den senaste forskningen inom hållbar mat på ett sätt som är lätt att förstå, oavsett bakgrund.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Hur mat och hållbarhet hänger ihop med Victoria Voss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frida Knutsson som SjörövarFrida. Foto: Eida Steen
SjörövarFrida – Frida Knutsson
Lördag 26 juli 11.00
SjörövarFrida åker tur och retur över havet på skeppet Panthalon, gjord av pantflaskor. Med ett cykelhjul till roder, gamla lakan som segel och gitarren som paddel, tar SjörövarFrida med barnen på upptäktsfärd med miljön som tema. Under resorna (som annars lätt blir långtråkig för SjörövarFrida som låter något av barnen styra skeppet) tar hon fram gitarren och gastar välkända sånger.
Föreställningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Föreställning med SjörövarFrida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lördag 26 juli 14.00
Frida Knutsson håller även i ett familjequiz med tema mat i Smaklabbet. Passar barn och vuxna i alla åldrar.
Quizet är kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Familjequiz med tema mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anna Jamieson.
Anna Jamieson
Fredag 1 augusti 14.00–14.30
Jag köper svenskt, räcker inte det? Hur hänger kött, klimat och biologisk mångfald ihop? Vad innebär naturbeteskött och vilken roll spelar våra betesdjur för ett hållbart jordbruk? Det här är några av frågorna som tas upp i föreläsningen med Anna Jamieson, verksamhetsledare för Naturbeteskött i Sverige.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Jag köper svenskt, räcker inte det? med Anna Jamieson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andreas och Helena Norlén.
Andreas och Helena Norlén
Söndag 3 augusti 14.00–14.30
Vad är en tomatgardin och hur stor är en lagom stor kruka? Här berättar Andreas och Helena Norlén, med en stor portion humor och ödmjukhet, om sina erfarenheter av tomatodling. Många är de vedermödor en tomatodlare kan råka ut för, från pistillröta och brända blad till lömska larver och oväntade järnnätter. Paret Norlén delar generöst med sig av sina bästa tomatrecept och anekdoter kring både kulturhistoria och sin egen högst personliga tomatresa.
Efter föreläsningen, klockan 15.30, finns det möjlighet att köpa Tomatdagboken och få den signerad av Andreas och Helena utanför Magasinet Kråkeryd (Folkungavägen 23, Väderstad).
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Tomatdagboken – föreläsning och signering med Andreas och Helena Norlén Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Farbror Grön – Johannes Wätterbäck.
Farbror Grön – Johannes Wätterbäck
Måndag 4 augusti 11.30–12.30
Föreläsningen Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vår egen gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Odla dig ur krisen med Farbror Grön – Johannes Wätterbäck Länk till annan webbplats.

Ola Albrektsson.
Ola Albrektsson
Torsdag 7 augusti 11.30–12.00 och 13.30–14.00
Hur smakar insekter? Två miljarder människor i världen äter redan insekter – hur kan vi i Sverige ta efter? Ola Albrektsson, känd från TV och radio, berättar om sin resa som insektskock och delar med sig av tankar, tips och recept på allt från syrsmjöl till mjölmaskfärs. En inspirerande föreläsning om nya smaker och hållbar mat för framtiden.
Föreläsningen ges två gånger den 7 augusti och är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Föreläsning 1, klockan 11.30–12.00. Hur smakar insekter? med insektskocken Ola Albrektsson Länk till annan webbplats.

Marie Lönneskog Hogstadius. Foto: Svenska Ägg
Marie Lönneskog Hogstadius
Lördag 9 augusti 14.00–14.30
Ägg - kökets viktigaste råvara! Ägg är självklara men ibland osynliga. Vi synar äggets egenskaper, äggets betydelse för svensk beredskap och provsmakar en av vårens TikTok-succéer. Hör Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius berätta om både det det du visste och inte visste om ägg.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Ägg - kökets viktigaste råvara! med Marie Lönneskog Hogstadius Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson. Foto: Måltid Sverige
Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson
Onsdag 13 augusti 14.00–15.00
Fri skollunch för bättre folkhälsa? I Sverige har vi fria skolmåltider – men hur kan de bli en del av undervisningen? Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige delar med sig av forskning, erfarenheter och konkreta tips på måltidspedagogik.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Fri skollunch för bättre folkhälsa? med Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Torsdag 14 augusti 14.00–15.00
Mat för liv och lust – hur blir måltiden en stund att se fram emot för seniorer? Vad behövs på tallriken, vad är matmiljö och hur spelar den in? Hur kan måltiden bli något att längta till – även högre upp i åldrarna? Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige berättar om hur mat, miljö och bemötande påverkar måltidsupplevelsen för äldre.
Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Mat för liv och lust – hur blir måltiden en stund att se fram emot för seniorer? med Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige Länk till annan webbplats.

Richard Tellström.
Richard Tellström
Fredag 15 augusti 11.30–12.00 och 13.30–14.00
Hur äter vi i framtiden? Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.
Föreläsningen ges två gånger den 7 augusti och är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
Föreläsning 1, klockan 11.30–12.00. Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.