Mjölby kommun, länk till startsidan

Föreläsningar och workshops

I Smaklabbet bjuder vi in experter, eldsjälar och entreprenörer som delar med sig av kunskap, inspiration och nya perspektiv på mat, hälsa, hållbarhet och framtidens livsmedel. Här hittar du alla föreläsningar och workshops under sommarens evenemang.

Alla föreläsningar är gratis men har begränsat antal platser och behöver förbokas. Mer information om hur du bokar kommer inom kort.

Bo Stark. Fotograf: Väderstad AB

Bo Stark

Måndag 21 juli 13.00–13.45

Från smedjan i Väderstad till en världsledande industri. Hur påverkar lantbrukstekniken maten på våra tallrikar? Och hur föds ett företag som förändrar förutsättningarna för hur vi odlar vår mat? Bo Stark, försäljningschef och son till grundarna av Väderstad AB, berättar om företagets resa från en liten smedja till en global aktör som bidrar till mer effektiv och hållbar livsmedelsproduktion världen över. En föreläsning om innovation, mod och hur tekniken bakom maten vi äter har utvecklats genom generationer.

Victoria Voss.

Victoria Voss

Fredag 25 juli 12.00–12.45

Hur kan vi ändra våra matvanor så att de livsmedel vi väljer är bra för både oss och vår planet? Det är huvudfrågan som Victoria Voss fokuserar på i sin forskning. Victoria verkar som forskare vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. I sin föreläsning presenterar Victoria den senaste forskningen inom hållbar mat på ett sätt som är lätt att förstå, oavsett bakgrund.

Frida Knutsson som SjörövarFrida. Foto: Eida Steen

SjörövarFrida – Frida Knutsson

Lördag 26 juli 11.00

SjörövarFrida åker tur och retur över havet på skeppet Panthalon, gjord av pantflaskor. Med ett cykelhjul till roder, gamla lakan som segel och gitarren som paddel, tar SjörövarFrida med barnen på upptäktsfärd med miljön som tema. Under resorna (som annars lätt blir långtråkig för SjörövarFrida som låter något av barnen styra skeppet) tar hon fram gitarren och gastar välkända sånger.

Lördag 26 juli 14.00

Frida Knutsson håller även i ett familjequiz med tema mat i Smaklabbet. Passar barn och vuxna i alla åldrar.

Anna Jamieson.

Anna Jamieson

Fredag 1 augusti 14.00–14.30

Jag köper svenskt, räcker inte det? Hur hänger kött, klimat och biologisk mångfald ihop? Vad innebär naturbeteskött och vilken roll spelar våra betesdjur för ett hållbart jordbruk? Det här är några av frågorna som tas upp i föreläsningen med Anna Jamieson, verksamhetsledare för Naturbeteskött i Sverige.

Farbror Grön – Johannes Wätterbäck.

Farbror Grön – Johannes Wätterbäck

Måndag 4 augusti 11.30–12.30

Föreläsningen Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vår egen gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.

Ola Albrektsson.

Ola Albrektsson

Torsdag 7 augusti 11.30–12.00 och 13.30–14.00

Hur smakar insekter? Två miljarder människor i världen äter redan insekter – hur kan vi i Sverige ta efter? Ola Albrektsson, känd från TV och radio, berättar om sin resa som insektskock och delar med sig av tankar, tips och recept på allt från syrsmjöl till mjölmaskfärs. En inspirerande föreläsning om nya smaker och hållbar mat för framtiden.

Marie Lönneskog Hogstadius. Foto: Svenska Ägg

Marie Lönneskog Hogstadius

Lördag 9 augusti 14.00–14.30

Ägg - kökets viktigaste råvara! Ägg är självklara men ibland osynliga. Vi synar äggets egenskaper, äggets betydelse för svensk beredskap och provsmakar en av vårens TikTok-succéer. Hör Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius berätta om både det det du visste och inte visste om ägg.

Richard Tellström

Fredag 15 augusti 11.30–12.00 och 13.30–14.00

Hur äter vi i framtiden? Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?