Mjölby kommun, länk till startsidan

Program för Smaklabbet 2025

Välkommen till Smaklabbet – en tillfällig arena för mat, innovation och hållbarhet mitt i centrala Väderstad. På den här sidan hittar du hela programmet för sommaren 2025.

Smaklabbet håller öppet i centrala Väderstad mellan den 21 juli till 17 augusti. Du hittar oss mitt i samhället – nära caféer, butiker och restauranger. Det är fri entré och öppet alla dagar mellan klockan 11–16. Kom förbi och upplev smaktester, utställningar och aktiviteter för hela familjen.

Förbokning av gratis föreläsningar

Föreläsningarna är gratis men har begränsat antal platser och behöver. Biljetter bokas via Billetto. Du hittar alla våra föreläsningar via vår evenemangssida: Evenemang för Smaklabbet, Billetto. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programmet uppdateras löpande.

Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad

 

Måndag 28 juli:

  • 14.00–14.45
    Föreläsning: Tredje generationen Norins Ost med Lena Norin Selhag
    Norins Ost startades 1931 och drivs idag av tredje generationen. Företaget arbetar både som grossist och detaljist med två egna butiker, en är belägen i Linköping och en i Norrköping, en ostbutik på nätet Ostogram samt ett ostlager. På vårt lager utanför Linköping, lagras osten till angenäm styrka och smak. Vi arbetar med den på det traditionella sättet att de vänds och vaxas kontinuerligt och allt för hand. Lena kommer att prata om Norins ost från 1931 och utmaningen att som tredje generation arbeta med ett snart 100 år gammalt företag med en blandning av tradition och nytänk.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Tredje generationen Norins Ost med Lena Norin Selhag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.

Tisdag 29 juli:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Onsdag 30 juli:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Torsdag 31 juli:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Fredag 1 augusti:

  • 14.00–14.30
    Föreläsning: Jag köper svenskt, räcker inte det? med Anna Jamieson
    Hur hänger kött, klimat och biologisk mångfald ihop? Vad innebär naturbeteskött och vilken roll spelar våra betesdjur för ett hållbart jordbruk? Det här är några av frågorna som tas upp i föreläsningen med Anna Jamieson, verksamhetsledare för Naturbeteskött i Sverige.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Jag köper svenskt, räcker inte det? med Anna Jamieson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Lördag 2 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Söndag 3 augusti:

  • 14.00–14.30
    Föreläsning: Tomatdagboken – föreläsning och signering med Andreas och Helena Norlén
    Vad är en tomatgardin och hur stor är en lagom stor kruka? Här berättar Andreas och Helena Norlén, med en stor portion humor och ödmjukhet, om sina erfarenheter av tomatodling. Många är de vedermödor en tomatodlare kan råka ut för, från pistillröta och brända blad till lömska larver och oväntade järnnätter. Paret Norlén delar generöst med sig av sina bästa tomatrecept och anekdoter kring både kulturhistoria och sin egen högst personliga tomatresa.

    Efter föreläsningen, klockan 15.30, finns det möjlighet att köpa Tomatdagboken och få den signerad av Andreas och Helena utanför Magasinet Kråkeryd (Folkungavägen 23, Väderstad).

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Tomatdagboken – föreläsning och signering med Andreas och Helena Norlén Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad

 

Måndag 4 augusti,
Temadag krisodling och hemberedskap:

  • 11.00–16.00
    Workshop för barn: Starta din egen krisodling!

    Vad behöver vi om maten tar slut i affären? I den här workshopen får du plantera ett frö att ta med hem – ett första steg mot din egen krisodling. Vi pratar om hur man kan odla själv, varför det är smart att kunna och vad som behövs för att växter ska trivas. Passar nyfikna barn från ca 3 år och uppåt.
  • 11.30–12.30
    Föreläsning: Odla dig ur krisen med Farbror Grön – Johannes Wätterbäck
    Föreläsningen Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vår egen gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Odla dig ur krisen med Farbror Grön – Johannes Wätterbäck Länk till annan webbplats.
  • 14.00–15.00
    Föreläsning: Så klarar du dig om krisen kommer
    Vilken mat ska du ha i din krislåda? Mjölby kommuns säkerhetsavdelning visar en krislåda som hjälper dig att klara dig i upp till en vecka vid till exempel ett längre strömavbrott. Få konkreta tips på hur du förbereder dig – både enkelt och smart.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Så klarar du dig om krisen kommer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.

Tisdag 5 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Onsdag 6 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Torsdag 7 augusti:

  • 11.30–12.00
    Föreläsning: Hur smakar insekter? med insektskocken Ola Albrektsson
    Två miljarder människor i världen äter redan insekter – hur kan vi i Sverige ta efter? Ola Albrektsson, känd från TV och radio, berättar om sin resa som insektskock och delar med sig av tankar, tips och recept på allt från syrsmjöl till mjölmaskfärs. En inspirerande föreläsning om nya smaker och hållbar mat för framtiden.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Hur smakar insekter? med insektskocken Ola Albrektsson Länk till annan webbplats.
  • 13.30–14.00
    Föreläsning: Hur smakar insekter? med Ola Albrektsson, insektskock
    Två miljarder människor i världen äter redan insekter – hur kan vi i Sverige ta efter? Ola Albrektsson, känd från TV och radio, berättar om sin resa som insektskock och delar med sig av tankar, tips och recept på allt från syrsmjöl till mjölmaskfärs. En inspirerande föreläsning om nya smaker och hållbar mat för framtiden.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Hur smakar insekter? med insektskocken Ola Albrektsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Fredag 8 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Lördag 9 augusti:

  • 14.00–14.30
    Föreläsning: Ägg - kökets viktigaste råvara! med Marie Lönneskog Hogstadius

    Ägg är självklara men ibland osynliga. Vi synar äggets egenskaper, äggets betydelse för svensk beredskap och provsmakar en av vårens TikTok-succéer. Hör Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius berätta om både det det du visste och inte visste om ägg.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Ägg - kökets viktigaste råvara! med Marie Lönneskog Hogstadius Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Söndag 10 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Öppettider: 11–16 alla dagar
Kostnad: Fri entré
Plats: Vallsbergsvägen 8, 59636 Väderstad

 

Måndag 11 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och utforska nya livsmedelsprodukter i våra smaktester. Din upplevelse och dina intryck är värdefulla – genom att svara på några korta frågor efter testet hjälper du till att ge företag viktig feedback i deras utvecklingsarbete.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, testa dina sinnen i haptiska smaktester och se hur en skollunch kan se ut år 2060. Vid våra visualiseringsbord kan du utforska både matens klimatpåverkan och hur naturens ekosystem hänger ihop i en känslig väv. Du får också lära dig mer om hela livsmedelskedjan – från jord till bord och tillbaka.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och lär dig mer om mat! I Smaklabbet Junior finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar – varje dag. Här får barnen utforska maten med både händerna och huvudet.

Tisdag 12 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Onsdag 13 augusti:

  • 14.00–15.00
    Föreläsning: Fri skollunch för bättre folkhälsa? med Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige
    I Sverige har vi fria skolmåltider – men hur kan de bli en del av undervisningen? Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige delar med sig av forskning, erfarenheter och konkreta tips på måltidspedagogik.

    Efter föreläsningen intervjuas Marie Juberg, kock från måltidsservice i Mjölby kommun och vinnare av tävlingen "Sveriges hållbaraste bröd 2023". Hon bjuder också publiken på sitt prisbelönta och svinnsmarta bröd.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Fri skollunch för bättre folkhälsa? med Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Torsdag 14 augusti:

  • 14.00–15.00
    Föreläsning:
    Mat för liv och lust – hur blir måltiden en stund att se fram emot för seniorer? med Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige
    Vad behövs på tallriken, vad är matmiljö och hur spelar den in? Hur kan måltiden bli något att längta till – även högre upp i åldrarna? Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige berättar om hur mat, miljö och bemötande påverkar måltidsupplevelsen för äldre.

    Efter föreläsningen intervjuas Ann-Margreth Lindén, kock från måltidsservice i Mjölby kommun och vinnare av tävlingen "Årets Seniorkock 2023". Hon bjuder också publiken på sin vinnande potatisrätt från tävlingen.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Mat för liv och lust – hur blir måltiden en stund att se fram emot för seniorer? med Eva Appelqvist och Gunilla Martinsson från Måltid Sverige Länk till annan webbplats.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Fredag 15 augusti:

  • 11.30–12.00
    Föreläsning: Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström
    Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström Länk till annan webbplats.
  • 13.30–14.00
    Föreläsning: Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström
    Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.

    Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Biljetter bokas via Billetto.
    Hur äter vi i framtiden? med Richard Tellström Länk till annan webbplats.
  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Lördag 16 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Söndag 17 augusti:

  • Smaktester
    Smaka på framtidens mat och bidra med din åsikt i våra smaktester.
  • Utställningar
    Lär dig mer om mat, klimat och ekosystem i våra interaktiva utställningar.
  • Smaklabbet Junior
    Lek, pyssla och upptäck matens värld i Smaklabbet Junior – varje dag!

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?