Mjölby kommun, länk till startsidan

Nyhetsbrev februari 2024

Dummybild

Hej!

Hoppas allt är bra med er. Det är början av februari och nästan helt snöfritt i hela kommunen. För mig som gillar sol och värme så är det riktigt uppiggande. När det nu känns som vi närmar oss våren allt mer passar jag på att byta brevhuvud. Mjölby kommun har nyligen tagit fram en ny grafisk profil med lite nya friska färger. Det blåa brevhuvudet har ersatts till ett nytt med en fräsch ljusgrön bottenfärg. Nytt för i år är också att fortsättningsvis kommer man kunna hitta företagsinformationen på Mjölby kommuns hemsida.

Detta mail kommer bland annat att handla om företagsmässan Fokus Mjölby. Har ni inte redan anmält ert företag till mässan så är det hög tid. Sedan måste jag även trycka på vikten i att fylla i Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet samt påminna om Företagarnas nominering till Årets företagare och Årets unga företagare. Med anledning av den hackerattacken som skedde här om veckan tar jag även med lite information om vad man kan göra för att skydda sig mot liknande attacker. Företagsjourens årsrapport har precis kommit så jag kommer även nämna lite om den.

Fokus Mjölby

I april är det dags igen för näringslivsmässan Fokus Mjölby, en händelse som förra året lockade ett stort antal besökare och utställare. Den 12-13 april förvandlas ProTrain Arena till en samlingspunkt för företagare, föreningar och allmänheten. Föreningen Växtkraft i Mjölby kommun står som arrangör, med Mjölby kommun som stolt samarbetspartner.

Förra året deltog cirka 80 utställare och mässan drog till sig intresse långt utanför kommunens gränser. I år siktar vi högre, med målet att locka omkring 100 utställare, inklusive deltagare från Boxholm och Ödeshög.

Ett spännande inslag i årets mässa är de gästande talarna. Östergötlands landshövding, Carl Fredrik Graf, kommer att inviga mässan. Dessutom kommer Sven-Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister, att dela med sig av sina insikter inom svensk arbetsmarknadspolitik.

Information om mässan hittar ni på Fokus Mjölbys webbplats. Länk till annan webbplats.

Företagsklimatet

200 företag i kommunen har fått Svenskt Näringslivs enkät om Företagsklimatet. Är ni ett av de företag som fått enkäten. Vänta inte, fyll i den och skicka in den. Resultatet är viktigt för oss i vårt uppdrag att göra det enklare för företag att etablera sig och driva en verksamhet i Mjölby kommun.

Årets Företagare och årets unga företagare

Företagarna i Mjölby kommun korar varje år årets företagare och årets unga företagare i Boxholm, Mjölby och Boxholm. Senast den 15 mars ska din nominering skickas in. Du kan nominera och läsa mer om de prestigefyllda priset på Företagarnas hemsida Länk till annan webbplats..

Skydd mot IT-brott

En betydande aktör inom IT-tjänster utsattes nyligen för en omfattande ransomware-attack av hackergruppen Akira. Det var många företag och myndigheter som drabbades. Hur gör man som företag för att skydda sig?

Det finns väldigt mycket man kan göra för att skydda sig men tre primära tips är:

  • Bra mailsystem med antivirusprogram och utbilda alla användare att vara skeptiska till länkar samt att byta lösenord ofta.
  • Företagare bör ha ett systematiskt informationssäkerhetsarbete för att förebygga och kontinuerligt anpassa skyddet utifrån företagens behov och risker. Gör backup löpande och kanske oftare än man tror att man behöver.
  • Anmäl alla brott till polisen. Anmäl, anmäl och anmäl!

verksamt.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer hur du skyddar ditt företag mot dataintrång.

Företagsjouren

I Företagsjouren Östergötlands rapport kan man läsa att antalet konkurser i Östergötland var totalt 286 stycken under 2023. Det är en ökning från 2022 då antalet konkurser hamnade på 221 stycken. År 2021 var antalet konkurser 147 stycken.

Man kan också läsa att 41 företag i Östergötland har haft kontakt med Företagsjouren och att 86 % av företagen som fått hjälp fortsatt med hela eller delar av verksamheten efter avslutad hjälp. Av 332 arbetstillfällen har 253 räddats. I Mjölby kommun har 4 företag haft kontakt med Företagsjouren.

Går det lite knaggligt för ert företag så kontakta Företagsjouren. Hjälpen är kostnadsfri och sker under sekretess. Mer information hittar du här Länk till annan webbplats..

Om man vill ha årsrapporten från Företagsjouren Östergötland så är det bara att man kontaktar mig så ordnar jag det.

Facebook

Genom att gilla vår Facebooksida, Näringslivskontoret Mjölby kommun Länk till annan webbplats., får du löpande uppdateringar om vad som händer i kommunens näringsliv.

Vill man diskutera en näringslivsfråga, centrumutveckling eller hitta rätt kontakt i kommunhuset så är man välkommen att kontakta oss.

Kontakt

Marie-Louise Bood, företagslots
E-post: foretagslots@mjolby.se
Telefon: 010-234 59 93

Hanna Hammarlund, näringslivschef
E-post: hanna.hammarlund@mjolby.se
Telefon: 010-234 50 11

Heléne Njord Westerling, näringslivsutvecklare
E-post: helene.njord-westerling@mjolby.se
Telefon: 010-234 51 14

Jonny Bertholdsson, näringslivsutvecklare
E-post: jonny.bertholdsson@mjolby.se
Telefon: 010-234 51 12

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?