Mjölby kommun, länk till startsidan

Fakta om näringslivet

Det går mycket bra för näringslivet i Mjölby kommun – bland annat har antalet sysselsatta medborgare i kommunen ökat stadigt under många år. Tillverkningsindustri, företagstjänster, utbildning samt transport har haft de största ökningarna.

Näringslivet domineras av tillverkningsindustrin. Här finns till exempel Toyota Material Handling Europe, som driver en av världens största produktionsanläggningar för truckar. Företaget har 2 370 anställda i Mjölby. Väderstad AB, med nära 1000 anställda i den lilla orten Väderstad, är en ledande global leverantör av högeffektiva lantbruksmaskiner för sådd och jordbearbetning.

Handel är en annan stor näringsgren och det är kanske inte så konstigt då Mjölby fungerar som närmast större ort för flera av grannkommunerna. Därför har Mjölby sedan många år det högsta handelsindexet för dagligvaror i Östergötland. I Skänninge verkar Runsvengruppen som är moderbolag till varuhuskedjan ÖoB. Företaget har sitt centrallager till ÖoB i Skänninge och sysselsätter där 230 anställda.

Maten har länge varit betydelsefull i vår kommun, delvis tack vare Östgötaslätten. Lantbruket är relativt sett en stor näringsgren. Här finns också en betydande livsmedelsindustri med flera större företag. Dessutom räknas Mjölby Gymnasium som en av de mest framgångsrika kockutbildarna i landet med många fina utmärkelser.

Fantastisk infrastruktur

Mjölby kommun har ett utmärkt geografiskt läge och utomordentliga kommunikationer. E4, riksväg 32 och 50 samt järnvägen med södra stambanan som har anknytning vidare till Hallsberg, går igenom kommunen.

Pendeltågstrafik finns tillgänglig i Mjölby, Mantorp och Skänninge. Härifrån reser du bekvämt till exempelvis Linköping, Norrköping eller Motala.

Internationella flygförbindelser finns tillgängliga i Linköping och Norrköping. I Norrköping finns också en av landets största och modernaste fullservicehamnar.

Näringslivsregister

I näringslivsregistret kan du söka information om alla företag i kommunen. När du söker kan du sortera efter bland annat branch.

Största arbetsgivarna

De största arbetsgivarna i kommunen och antal anställda i mars 2022

Arbetsgivare

Antal anställda

Toyota Material Handling

2 370

Mjölby kommun

2200

Väderstad AB

965

Kriminalvården

300

Runsven

230

Region Östergötland

175

One partner group

160

ASM Foods

135

Arriva Östgötapendeln

130

City gross

100

EgCe (McDonald's i Viringe)

95

Cenova

90

 

Kontakt

Jonny Bertholdsson
Näringslivsutvecklare

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?