Mjölby kommun, länk till startsidan

Promenera i Skänninge

Parkerna i Skänninge är speciella av många anledningar. Något som påverkar deras utformning och skötsel är att man inte - om man inte grävt på platsen innan - får gräva djupare än 10 centimeter utan arkeologiska utredningar.

Det är alltså därför som många planteringar är förhöjda och växterna är satta i tillförd jord istället för i den som finns. Men dock, det är inget som hindrar parkerna från att vara vackra och inbjudande till promenad!

Lindbladsparken — låt romantiken flöda...

Gå längs med Skenaåns bägge sidor, från gång- och cykelbron vid skolorna till bron vid Järntorget. Ta en paus i Lindbladsparken, denna levande park där det blommar från maj till september, från tulpan till ståtlig rosenflocka. Här hittar du en plats för olika sinnesstämmningar, få lugnet tillbaka vid det porlande vattnet vid sittplatsen, väck dina romantiska sidor till liv genom att sakta gå omkring bland de prunkade rabatterna eller se hur blåregnet slingrar sig upp på stenbron över Vadstenagatan.

Låt dig inspireras av de tio funkiavarianterna som finns under tio av parkens träd, från limegrön med mörka kanter till gul- och grönmelerad. Till sist, har du lite barnasinne kvar, kan du alltid kolla in det lilla vattenfallet under bron.

Järnvägsparken — park med 130 år gamla träd

Järnvägsparken har varit park i nästan 130 år. 1880 uppfördes nämligen Skänninge station och då planterades även parkens stolta lindar och almar. Idag skapar de en skön lummighet som ger skugga efter lek och stoj på de stora grönytorna eller i parkens lekplats

Hembygdsparken — ett blandat förflutet!

I parken blandas historia med nutid. Här finns bland annat några kvarvarande gravstenar som vittnar om att parken, under 1800-talet var kyrkogård.

Numer kallas sittplatsen Gunnar Rörbys plats - Gunnar var folkskollärare och har skrivit många böcker om Skänninges historia. Så när du sitter ner, hör hur vinden susar i träden, ser klematisen som klättrar upp runt trädstammarna, tänk på allt som hänt här under årens lopp.

 

Kontakt

Samhällsbyggnadsförvaltningen
Telefon medborgarservice:

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?