Rådgivning & tips

Du är välkommen att kontakta energirådgivningen för råd och tips på hur du kan minska din elanvändning. Vi kommer gärna ut till din förening, arbetsplats och bostadsförening med energitips och klimatrådgivning. Sa vi att det är gratis också?!

Kostnadsfri och opartisk rådgivning nära dig

Rådgivningen är till för att hjälpa dig att bli mer energismart och att få en lokalt anpassad överblick över vilka olika alternativ som är bra just för dig. Rådgivningen riktar sig till privatpersoner, företag och organisationer. 

Välkommen med dina frågor!

Du är välkommen att ställa frågor om allt från höga energikostnader, ändring eller byte av uppvärmningssystem, solenergi, förbättring av fönster och isolering, vilken belysning du ska välja till hur du bäst minskar din energianvändning. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Vi kommer gärna ut till exempelvis föreningar, arbetsplatser och bostadsrättsföreningar och ger tips på hur man kan spara energi.

Är du företagare kan du få kostnadsfri hjälp av en energi- och klimatcoach. Coacher finns tillgängliga lokalt i landet och kan hjälpa dig med att effektivisera ditt företags energianvändning.

Energi- och klimatcoach

Energikontoret Östra Götaland

Energikontoret annordnar ibland aktiviteter, föreläsningar och seminarium.

Energikontorets aktivitetskalenderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energimyndigheten

På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mycket mer om energieffektiviseringar, hitta broschyrer och läsa deras tester på allt ifrån värmepumpar, solceller, olika typer av belysning och mycket mer. 

Energimyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energitips för hushåll

Små förändringar kan ge stora förbättringar. Energianvändningen i ett hushåll kan vara både smärtsam mot miljön och mot plånboken. Förbättringar i din energianvändningen är bra för både vår miljö och din plånbok.

Det finns många förändringar och förbättringar man kan göra för att minska sin energianvändning. Det kan vara allt från att installera solcellspaneler till att bli mer medveten och minska sin varmvattenförbrukning. Hos Energimyndigheten kan du räkna din energianvändning samt hur du kan dra ner på den genom deras Energikalkyl. 

Elanvändningen hemma fördelas ungefär på följande vis:

 • 20 procent  tvätt och tork
 • 20 procent kyl och frys
 • 20 procent  belysning
 • 16 procent matlagning
 • 6 procent disk
 • 18 procent elektriska apparater

Energimyndigheten om att energieffektivisera hemmalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta rådgivningen

Energi- och klimatrådgivare

ann-christin.nilsson-cedermo@mjolby.se

Telefon: 0142-857 58 eller 0706- 09 07 00

Energitips för fastighetsägare

För fastighetsägare och föreningar finns det ett flertal åtgärder man kan göra för att sänka sin energiförbrukning. Det mest väsentliga dock är att man har en dialog med hyresgästen och uppmärksammar problemen tidigt.

Som ägare av en fastighet eller som bostadsrättsförening finns det stora möjligheter att påverka fastighetens energianvändning, både när det gäller renovering, investeringar och drift. 

För fastighetsägare är kommunikationen med hyresgästerna ett utmärkt redskap för att utveckla sitt energiarbete. Både för att överföra kunskap till hyresgästerna och driftorganisationen och för att åstadkomma besparingar. Med en aktiv dialog kan fel och brister i fastighetens installationer upptäckas på ett tidigt stadium och det går att med gemensamma krafter sänka energianvändningen.

Har du svårt att veta vad man kan göra? Här kommer några tips att börja med för att sänka energianvändningen:

 • Installera snålspolande kranar och  duschmunstycken.
 • Se över radiatorventilerna och termostaterna.
 • Installera skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, och rörelsesensor som tänds när någon är i närheten.
 • Täta till dragiga fönster och dörrar.
 • Isolera huset bättre, till exempel vinden som är den mest kostnadseffektiva delen i ett hus att tilläggsisolera. Omkring 15 procent av värmen försvinner ut genom taket. 

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer och få fler tips om hur du kan sänka din energianvädning. Vill du ha en personlig service är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Energimyndigheten om energieffektiviseringarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster