Publicerad:
Så ökar vi tryggheten för våra invånare
Trygga tillsammans i Mjölby kommun
Kommunen har gjort en rad insatser för att du som invånare ska känna dig trygg.
Mjölby kommun och polisen har nära kontakt med varandra sedan många år tillbaka. Det finns en kommunpolis, med särskilt uppdrag att samverka med kommunen. Det är en stor fördel att kommun, polis, bostadsbolag och andra samhällsaktörer kan skapa en gemensam bild av vad som händer och vad man kan göra, på kort och på lång sikt för att skapa trygghet i kommunen.
Medborgarlöfte
Mjölby kommun och polisen har även ett medborgarlöfte till invånarna om att göra insatser för att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen. Tre områden är prioriterade:
- Narkotika och folkhälsa
- Trafiksäkerhet
- Bedrägeri
Samverkansform Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid
Mjölby kommun arbetar med samverkansformen Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid (SSPF). Det är en satsning för att möta barn och unga i tidiga lägen. Med gemensamma krafter inom formen SSPF hjälper vi barn och unga med normbrytande beteende kring brott och/eller droganvändning med att komma bort från sitt utsatta läge.
Kommunen har anställt ungdomslotsar. De arbetar med barn och unga i åldern 10-19 år som är i riskzonen eller befinner sig i riskmiljöer för att förebygga att de hamnar snett. De finns till exempel på plats vid evenemang som lockar många ungdomar och finns till som stöd.
– Trygghetsarbetet jätteviktigt för våra invånare och det är det arbete vi gör tillsammans med varandra som är mest värdefullt, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande.
Trygghetsundersökningar
Under året har kommunen gjort flera trygghetsundersökningar. Trygghetsundersökningar är ett viktigt bidrag till den gemensamma lägesbilden och till besluten om var insatser ska genomföras. Både kommunen och polisen gör undersökningar av hur trygga eller otrygga invånarna känner sig.
Under våren genomförde vi en undersökning av hur de som bor i Mjölby kommun upplever hur tryggt det är att bo här. Utifrån undersökningen kan se vi se att det som skapar otrygghet i området där man bor främst är:
- dålig belysning
- ödsliga platser
- personer som stör
- skadegörelse.
Det som skapar trygghet i området är:
- grannar
- att området är välskött
- att belysningen är bra.
I undersökningen ställdes frågan ”Om du går ut ensam sent en kväll i området där du bor, hur trygg eller otrygg känner du dig då?”´. En majoritet (74,5 procent) svarade att de upplever sig trygga ensamma ute kvällstid i området som de bor i.
– Vårt fokus är att Mjölby kommun ska vara en trygg plats att leva och bo på. Där har vi tagit ett stort steg framåt, med bland annat uppsökande verksamhet bland unga, meningsfull fritid, bekämpning av narkotika och i vårt samarbete med föräldrar, näringsliv och föreningar. Vi värdesätter engagemanget som finns här, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande.
Näringslivet i kommunen har också fått svara på en trygghetsundersökning. Det har gett en bättre bild av vad kommunens företagare upplever för problem i relation till brottsutsatthet och otrygghet.
Trygghetsvandringar
Kommun och polis planerar och genomför trygghetsvandringar i samverkan med invånarna. Det är tillfällen för att hitta och kontrollera platser som någon har rapporterat in att de är mörka eller något annat som gör att de upplevs otrygga. Då kan kommunen göra åtgärder, som att sätta upp belysning eller klippa ner buskar. Det finns också nattvandrare med privatpersoner är ute organiserat eller på eget initiativ för att skapa trygghet och ha vuxennärvaro.
Under hösten planerar Attraktiva Mjölby en trygghetsundersökning i Skänninge med Attraktiva Mjölby i spetsen i samverkan med näringslivet och övriga kommunala verksamheter.
Brottsförebyggande rådet
Under hösten hade Lokala Brottsförebyggande rådet sitt första möte. Ett lokalt brottsförebyggande råd är en samverkan inom kommunen som arbetar för att förebygga brott och öka tryggheten i samhället. Rådet består av idag av representanter från förvaltningar, polis och Bostadsbolaget. Rådet kommer under den kommande tiden utveckla sin samverkan för det brottsförebyggande arbetet. För att arbeta systematiskt och följa upp sitt arbete finns en åtgärdsplan för åren 2024-2025 där kommunens samlade insatser för det brottsförebyggande arbetet finns dokumenterat.
Ett år med flera reportage
Texten är en del av en reportageserie där vi lyfter trygghetsskapande insatser som Mjölby kommun gör. Urval av reportage i serien:
Fina resultat efter ett år med samverkansformen SSPF
Uppdaterad: