Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Fina resultat efter ett år med samverkansformen SSPF

Trygga tillsammans i Mjölby kommun

Nu har det gått lite mer än ett år sedan Mjölby kommun startade satsningen och samverkansformen Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid (SSPF). Ulrika Borg som är SSPF-koordinator sammanfattar året med att det har varit ett spännande och lärorikt år med en del utmaningar, men framförallt en fin samverkan mellan samverkanspartnerna inom SSPF.

Bild på några ungdomar som siter i en skatepark.

Ungdomarna på bilden har inget med innehållet i texten att göra. Foto: Johnér Bildbyrå.

I Mjölby kommun samverkar skola, socialtjänst, polis, och fritid (SSPF) förebyggande för barn och ungdomar för att de ska få ett liv fritt från droger och kriminalitet. SSPF är en frivillig samverkansform som riktar sig till familjer, barn och ungdomar mellan 10 och 17 år. För att samarbetet i SSPF ska fungera behöver vårdnadshavare godkänna att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Det sker genom en samtyckesblankett.

– Vi har jobbat med fjorton samtycken varav tio stycken har blivit ärenden inom ramen för SSPF. Fyra har skickats direkt till socialtjänsten utifrån att det inte fallit inom ramen för SSPF, utan det har varit för komplex eller allvarlig problematik. Av de tio ärenden som vi jobbat med har sex avslutats, varav fyra med fina resultat. När vi jobbat med en ungdom har vi gjort ett mycket bra jobb tillsammans och man har verkligen sett styrkan med samverkan, berättar Ulrika Borg, SSPF-koordinator.

Bra start på samverkan har underlättat

En utmaning har varit att berätta om vilka barn och ungdomar som är aktuella för samverkansformen SSPF. Här har den operativa gruppen en plan för att öka den kunskapen inför hösten.

– Det finns ett oerhört engagemang hos alla samverkanspartners och det har varit en fröjd att jobba med alla just tack vare detta engagemang. Vi fick bästa tänkbara start på arbetet med SSPF tack vare det ekonomiska stödet som vi ansökte om och fick från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Det gav oss fina förutsättningar att skapa tillit inom den operativa gruppen och även lära känna och skapa tillit i styrgruppen. Min uppfattning är att denna tillit och trygghet har smittat av sig på ett positivt sätt in i arbetsgrupperna och till barnen och ungdomarna och deras vårdnadshavare, fortsätter hon.

Ungdomarna gör det största jobbet

Trots att det är SSPF som skapat förutsättningarna för en fin samverkan så är det i slutändan barnen/ungdomarna och deras vårdnadshavare som har gjort den största och viktigaste förändringen.
– Det har varit så roligt och ärofyllt att få vara med på den resan kring de här barnen och ungdomarna. Sedan är jag helt övertygad om att kunskapen om SSPF har ökat i kommunen.

Det har också varit ett intresse från politiskt håll att få information om både SSPF och arbetsgången. Samt hur det går för barnen och ungdomarna.
– Jag känner att vi har ett stort förtroende hos politikerna och det känns också viktigt. Det är ju trots allt politikerna som fattat beslutet att Mjölby kommun ska använda sig av arbetssättet SSPF för att hjälpa våra barn och ungdomar i ett tidigt skede, säger Ulrika.

Vill få in fler samtycken

Utvärderingar görs hela tiden efter att ett barn eller en ungdom fått hjälp. I den operativa gruppen har man efter ett år med SSPF kommit fram till att man behöver jobba mer med det privata nätverket runt varje barn/ungdom. Och under sommaren behövs det också finnas möjlighet till någon form av sysselsättning för de berörda ungdomarna.
– Till hösten ska vi testa att hålla i en workshop med personalen på Dackeskolan och Kungshögaskolan tillsammans med MiniMaria som vi hoppas faller väl ut. I så fall är tanken att vi kan använda oss av den i alla skolor framöver för att göra arbetet runt SSPF och MiniMaria mer levande och förståeligt, förklarar Ulrika.

Målet det kommande året är att SSPF ska användas mer av alla aktörer, men framförallt av skolan som träffar barnen och ungdomarna mest och som ser de negativa förändringarna tidigt.
– Här kommer förhoppningsvis arbetet från den operativa gruppen att ge en positiv effekt då vi är medvetna om att det är svårt att hitta rätt barn och ungdomar. De långsiktiga målen är att SSPF blir en naturlig del av samverkanspartnernas arbete och att vi på sikt kan hjälpa fler ungdomar till att minska sina normbrytande beteenden, öka skolgången och få dem engagerade i en meningsfull fritid, avslutar Ulrika Borg.

Läs mer om vad SSPF är

Texten är en del av en reportageserie där vi lyfter trygghetsskapande insatser som Mjölby kommun gör.

Uppdaterad: