Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Så jobbar kommunen med suicidprevention

Den 10 september är det Suicidpreventiva dagen. Mjölby kommun arbetar förebyggande på kommunens förvaltningar för att minska risken för suicid.

Två män och två kvinnor står framför en å.

Delar av samverkansgruppen: Viktor Lindh, brandman, Joachim Thörn, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen, Karin Ulrich, hållbarhetsstrateg och Caroline Höglund, skolkurator på Kungshögaskolan.

Den Suicidpreventiva dagen har införts av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

Kommunen har en samverkansgrupp som arbetar förebyggande där representanter från förvaltningarna ingår. Gruppen har funnits sedan våren 2023 och träffas fyra till sex gånger per år.

– Det handlar om att höja kunskapen kring suicid och psykisk ohälsa. Men också om att samordna gemensamma insatser och samverka, säger Karin Ulrich, hållbarhetsstrateg som ansvarar för samverkansgruppen.

Förebyggande arbete

Förvaltningarna arbetar på olika sätt med suicidförebyggande arbete. Kommunen erbjuder webbaserade utbildningar i suicid för medarbetare.

Utbildningsförvaltningen möter kommunens barn och unga. Exempelvis har kuratorsgruppen det senaste läsåret genomfört känsloskola med eleverna på grundskolan.

– Vi börjar med det i tredje klass och fortsätter återkommande under åren på mellanstadiet. Även högstadiet innefattas men med lite annat upplägg. Där får eleverna lära sig om våra känslor och försöka sätta ord på dem. Tanken är att det ska hjälpa eleverna att känna igen känslorna och underlätta för att våga prata om hur det känns och hur man mår, säger Caroline Höglund, skolkurator på Kungshögaskolan.

Kultur- och fritidsförvaltningen har mycket kontakt med allmänheten, framförallt med barn och unga.

– För en av våra verksamheter Queerios, HBTQ-verksamhet, har medarbetare gått en särskild utbildning i att möta ungdomar som har uttalat suicid. Men vi har också uppmanat alla medarbetare inom våra verksamheter att gå utbildningar i suicid, säger Joachim Thörn, enhetschef för fritidsgårdar, ungdomslotsar, Fritidsbanken och mötesplatsen Zenit.

En verksamhet som möter personer som överväger att ta sitt liv är räddningstjänsten i Mjölby. Viktor Lindh är operativ brandman. När de får in ett larm kallas det för hot om suicid.

– Då får vi ha ett samtal med personen och försöka förhindra det. Ganska nyligen har vi gått en utbildning som heter AOSP, akut omhändertagande av självmordsnära person, för att bli ännu bättre, säger han.

Räddningstjänsten ger också kommunen en del statistik för hur många larm de åker ut på och vilka offentliga platser det rör sig om. Det genomförs för att hitta mönster och arbeta förebyggande.

Våga fråga och lyssna

Samverkansgruppen berättar att det är viktigt att våga fråga om man misstänker att någon mår dåligt.

– Vi måste våga närma oss våra medmänniskor, våra kollegor, elever, brukare eller besökare. Våga finnas där och lyssna. Det är också viktigt att veta var man kan hänvisa om det behövs professionell hjälp, säger Karin Ulrich.

Vad ska man vara uppmärksam på?

– Om någon ändrar sitt beteende. Att personen kanske drar sig undan eller verkar nedstämd, men också om det har varit en tuff period och personen plötsligt verkar upprymd. Det kan också vara bra att vara uppmärksam på om någon går igenom stora livshändelser som till exempel pension, arbetslöshet, separation eller dödsfall, säger Karin Ulrich.

Om du mår dåligt eller behöver stöd kan du kontakta elevhälsan, råd, stöd och behandling eller Familjeteamet.

Uppdaterad: