Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Krav på utsortering av matavfall

Den 1 januari 2024 trädde en ny lag i kraft. Lagen innebär att matavfall från privatpersoner och verksamheter nu ska sorteras ut separat, det ska inte slängas tillsamans med restavfallet. I praktiken innebär inte det någon större skillnad för dig som privatperson i Mjölby kommun då kravet redan funnits med i kommunens egna föreskrifter under flera år.

Gröna påsen

I Mjölby kommun sorterar vi ut vårt matavfall med hjälp av Gröna påsen. Gröna påsen är gratis och levereras ut till dig som bor i villa av kommunen och för dig som bor i flerbostadshus av fastighetsägaren.

Det är viktigt att sortera ut matavfallet då det återvinns och omvandlas till biogas och biogödsel. Det du slänger i Gröna påsen ska kunna driva våra biogasfordon och gödsla våra åkrar.

Information om Gröna påsen för privatpersoner Öppnas i nytt fönster.

Undvik extra kostnader

Saker som till exempel batterier, plast och kattsand får inte slängas tillsammans med matavfallet i Gröna påsen. Det förhindrar att vi kan återvinna matavfallet.

Skulle det vid upprepande tillfällen visa sig att du slänger saker i Gröna påsen som inte hör hemma där kan Mjölby kommun besluta att inte tömma ditt kärl. Om du då beställer en extra tömning blir du debiterad för den tömningen.

Det du ska slänga i gröna påsen är:

  • Frukt och grönt
  • Smör, ost och andra mejeriprodukter som inte är flytande
  • Kött, fisk och benrester
  • Äggskal och kaffesump

Det bästa avfallet är det som inte uppstår

Men glöm inte! Det bästa avfallet är det som inte ens uppstår. Ta tillvara på din mat, handla inte mer än vad du behöver och frys in det som håller på att bli gammalt. Det är gynnsamt både för din plånbok och för vår miljö.

För dig med verksamhet eller företag

Särskilda regler kan förekomma för dig som har verksamhet eller företag. Bedriver du en verksamhet i kommunen kan lagkravet innebära en mindre förändring i verksamheten eller företagets egna rutiner.

Information om Gröna påsen för verksamheter Öppnas i nytt fönster.

 

Har din verksamhet ännu inte påbörjat utsorteringen av matavfall bör du anmäla det till vår kundservice.

Kontakt

Kundtjänst VA/ Avfall
Telefontid
Vardagar 9.30–12, 13.30–15.30

Uppdaterad: