Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Suicidpreventiva dagen

Den 10 september är det suicidpreventiva dagen. Mjölby kommun uppmärksammar dagen under nästa vecka med filmvisning och författarbesök om ämnet.

Den suicidpreventiva dagen har införts av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

– Syftet är att belysa problematiken bakom psykisk ohälsa och självmord, eller suicid som det även kallas, samt vikten av att våga prata om det. I Mjölby kommun arbetar förvaltningarna på flera olika sätt för att främja psykisk hälsa och förebygga självmordshandlingar. Dels insatser riktade till alla kommuninvånare för att möjliggöra och bidra till god hälsa, men även specifika insatser till grupper och individer i särskild risk för suicid, säger Karin Ulrich, hållbarhetsstrateg.

Författarbesök och filmvisning

Måndagen den 11 september klockan 17.30 är det författarbesök med Örjan Grundén och hans bok ”Min son Love – kärleken, sorgen och självmordet” på mötesplatsen Zenit, Fabriksgatan 3E i Mjölby.

Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (SPES) är också på plats och berättar om sin verksamhet. Föreläsningen är gratis. För att garantera en plats, anmäl dig gärna på: www.gotabiblioteken.se Länk till annan webbplats.

Tisdagen den 12 september klockan 18 är det filmvisning av "Avicii: True stories". Filmen handlar om Tim Berglings egen historia, berättad inifrån genom personliga familjearkiv och bilder bakom kulisserna. Filmvisningen äger rum på Centrumbiografen i Skänninge. Föreställningen är gratis och du behöver inte förboka plats. I samband med visningen berättar Familjeteamet, Barnhälsan, Ungdomshälsan och Barntraumateamet om sin verksamhet.

Våga fråga och våga berätta

I anslutning till suicidpreventiva dagen kan du hitta affischer med budskapet om att våga prata om psykiskt mående. Affischerna sitter bland annat på toaletter på kommunens högstadie- och gymnasieskolor samt bibliotek.

– Genom affischer med budskap att ”våga fråga” vill vi uppmuntra till att ta kontakt om du är orolig över någon i din närhets mående. Det kan även handla om att våga berätta om du själv mår dåligt. Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra. Det kan rädda liv, säger Karin Ulrich.

Suicidförebyggande arbete kan du läsa mer kring hur Mjölby kommun arbetar med suicidprevention.

Om du är orolig över någon i din närhet eller om du själv mår dåligt finns stöd att få. Du hittar mer information på nedanstående länkar:

Akut hjälp och krisstöd

Familj, barn och ungdom

Psykisk ohälsa

Kontakt

Karin Ulrich
Hållbarhetsstrateg

Uppdaterad: